Träna inkallning med hunden
Att lära hunden att komma på inkallning är en förutsättning för att kunna ha hunden lös. Det handlar om säkerhet, dels för hunden själv så att den inte skadar sig, dels för andra lösa djur som finns i naturen. Att hunden inte springer lös ut på en väg skyddar även medtrafikanter.Svelandprofilen Anna Lindelöf förklarar hur man bäst tränar hunden på att komma när man kallar.
Börja träna tidigt
Oavsett om du köper valp eller tar över en vuxen hund är det viktigt att du börjar träna inkallning tidigt. Det gör träningen betydligt lättare. Att träna inkallning med den unga valpen har många fördelar. Dels så är en valp väldigt lätt att forma, dels är en liten valp inte lika snabb som en vuxen hund – vilket innebär att det är lättare att ha en valp lös, än en vuxen hund. Den träning du gör med den lilla valpen när det gäller inkallning är också bra för er relation. Det första du behöver göra är dock att se till att hunden lär sig sitt namn, läs mer om detta här.
Så gör du för att lära hunden att komma när du kallar
Locka med hundens favorit
När hunden kan sitt namn, ta användning av det som hunden vill ha mest av allt. Detta skiljer sig åt för olika hundar och kan vara mat, godis, ägaren, gos, bollar eller annan typ av lek. Med hjälp av detta kan du med stor sannolikhet veta att hunden kommer att komma till dig.
Var två – och väck jaktinstinkten i hunden
Träna hunden två och två, där den ena personen håller hunden och den andra rör sig ifrån hunden. Den person som rör sig ifrån hunden ska vara den som hunden tyr sig mest till, som samtidigt har med godis, leksak eller vad hunden nu lockas mest av.
Genom att springa lite och röra sig i ett zig zag-mönster stimulerar man jakt-/förföljelseinstinkten i hunden – att vilja jaga efter. Ropa hundens namn. Personen som håller hunden släpper och låter hunden springa till personen som rör sig bort och ropar. Beröm med det som hunden föredrar.
Vissa hundar har närmare till sin jakt-/förföljelseinstinkt än andra, men alla hundar gör det som lockar mest. Hitta det som lockar just din hund. Försvinner exempelvis middagen i väg med ägaren så följer hunden oftast efter.
Beröm alltid spontan kontakt
Ha alltid något gott på dig under den period som hunden håller på att lära sig inkallning. Ge godis, klapp och beröm till hunden när den tar spontan kontakt med dig. Då kommer hunden koppla att det alltid lönar sig att komma till dig, även utanför det uttalade träningsmomentet.
Bygg upp inkallningsträningen gradvis
Träningen ska inte bli för svår för hunden. Det kan vara en god idé att börja träna inomhus. Följ de steg som beskrivits ovan, eller kalla när hunden ska få mat eller göra något annat kul. Du kan sedan fortsätt träningen utomhus, ropa på hunden när den är på väg mot dig. Belöna rikligt, det ska vara kul att komma till dig!
Det är viktigt att inte tjata ut dina inkallningsord. Tror du att hunden inte kommer att komma? Ropa inte på den just då. Du ska vara helt säker på att hunden kommer till dig när du använder dina inkallningsord. Ge din hund de bästa förutsättningarna och kom ihåg, att lära en hund att komma på inkallning tar tid.
Fortsätt träna
Fortsätt att träna, även när hunden anses kunna det. Håll i gång träning av hundens namn och inkallning, lägg till störningsmoment för att öka svårigheten, men öka då även hjälp och belöning.
Tänk på säkerheten
Är du minsta osäker på miljön, eller att du får tag på hunden om du verkligen behöver, använd sele och släpande lina.
Vanliga misstag vid inkallningsträning
Ett vanligt misstag är att man gör det för svårt, genom att till exempel träna i en för spännande miljö. Om det är för mycket som distraherar, så finns det en risk att hunden tycker att det finns för mycket som är roligare än att komma till dig. Stora fält med kaniner, spännande dofter, andra hundar eller vatten kan göra träningen onödigt svår.
Om man springer för långt ifrån hunden under träningsmomentet finns det risk för att hunden inte vågar komma till dig. Testa att minska avståndet mellan dig och hunden om du märker att hunden blir osäker.
Att man försöker locka med något som hunden inte är tillräckligt intresserad av kan göra träningen svår. Torrt och tråkigt godis kan enkelt väljas bort för att i stället spåra upp en kanin. Ta med extra smarriga köttbullar eller den mest spännande leksaken och se till att den största utdelningen hunden kan få finns hos dig.
Träna inkallning med vuxen hund
Valpar och vuxna hundar lär sig inkallning genom samma principer. Men en vuxen hund som levt sitt liv utan att behöva komma på inkallning har inte lärt sig att det alltid lönar sig att komma till ägaren.
Den vuxna hunden kan då behöva träna inkallning i en inhägnad, då kan den inte välja att springa i väg för långt. Behöver hunden mer stöd än så, ha den kopplad i en lång lina för att direkt kunna hindra den från att sticka – och lättare kunna guida den till att förstå vad du vill att den ska göra.
Lycka till!