Skendräktighet hos tikar
En tik som uppför sig som hon skulle vänta valpar och är nedstämd efter löpet, kan ha drabbats av skendräktighet. Skendräktighet är ingen sjukdom även om tiken kan uppvisa både psykiska och fysiska symtom. Som hundägare till en tik är det viktigt att försöka avleda hundens tankar på valpar.Hur tiken reagerar på skendräktigheten kan skilja sig åt från hund till hund. Ofta inträffar skendräktigheten sex till nio veckor efter höglöpning och håller i sig i flera veckor. Synliga symtom kan i extrema fall visa sig redan efter fyra veckor. Skendräktighet orsakas av att hormonet progesteron minskar i tikens kropp och det mjölkstimulerande hormonet prolaktin ökar. Det sker oavsett om tiken är dräktig eller inte. Kortfattat framkallar prolaktinet både mentala och kroppsliga symtom hos tiken.
Symtom
När tikar drabbas av skendräktighet kan de nästan verka deprimerade. Tiken blir inåtvänd, rör sig med hasande steg, suckar och kan bli stillastående med en tom blick. Tiken har inte det minsta lust med att gå ut på promenad utan vill bara ligga ner med nosen djupt intryckt under svansroten. Tiken som annars alltid är på bra humör kan plötsligt byta personlighet och visa på aggressivitet. Ofta är det vänliga hanhundar som får sig en omgång av det dåliga humöret. Andra tecken på skendräktighet är att tiken får starka moderskänslor och tror att hon själv ska bli mamma. Som följd tar hon ofta allt från ett mjukisdjur, pipande leksak till ett levande djur och tar hand om det som om det vore sin egen valp. Tiken adopterar gärna allt som har ungefär samma storlek som en valp och bär hem till sitt bo.
Fysiska besvär
Det händer att tiken även får fysiska besvär av skendräktigheten. Ibland börjar tiken även dia sig själv vilket kan öka mängden mjölk och förlänga skendräktigheten ytterligare. Små hundar har större risk att drabbas av detta och även för regelrätt mjölkstockning. I allra värsta fall kan mjölkstockning utvecklas till juverinflammation (mastit).
Behandling
Lätt skendräktighet går över av sig själv på några veckor och bör inte behandlas. Se till att ta bort adopterade föremål och uppmuntra inte tiken till adoptionsbeteende eftersom nedsläpp av mjölk regleras av samspelet med de inbillade valparna. Vid lindriga besvär är det viktigt att motionera hunden genom promenader för att avleda tikens tankar på valpar. Det finns många olika uppfattningar om hur man bäst behandlar kraftig skendräktighet som till exempel genom vissa medicinska preparat, kirurgiska ingrepp eller genom att kastrera tiken. Om du har en tik som har väldigt kraftig/störande skendräktighet, kontakta din veterinär.