Så gör du bilfärden tryggare för hunden
Det är en självklarhet att vi spänner fast oss själva när vi ska åka iväg med bilen. Många ser även till att hunden sitter tryggt i bilen, men långt ifrån alla hundägare. När du ska ta med din hund på en resa eller bara en kort vända till mataffären, är det viktigt att hunden får en trygg och behaglig bilfärd.Statistik visar tråkigt nog att många trafikolyckor sker där hundar är inblandade. Genom att höja säkerheten inne i bilen för din fyrbenta kamrat, minskar risken att hunden far illa eller utsätts för onödigt lidande under resan.
Undvik att ha hunden lös i bilen
Lösa föremål ökar snabbt vikt i hög hastighet. Exempelvis kan en chihuahua som vanligtvis väger runt två kilo, väga drygt 80 kilo vid en krock i 50 km/h. Det är viktigt att hunden sitter säkert i bilen, antingen i en särskild transportbur eller fastspänd med ett säkerhetsbälte anpassat för hundar. Om föraren behöver göra en inbromsning eller en kraftig sväng och hunden är lös i bilen, riskerar föraren att snabbt tappa kontrollen eller få hunden i nacken.
Transportbur
En transportbur gör bilfärden säkrare både för hunden och för bilföraren. Vid en trafikolycka eller en kraftig inbromsning hindrar buren att hunden kastas fram och tillbaka. Om hunden däremot är lös med endast ett galler baktill i bilen, riskerar hunden att flyga ut genom sidorutorna. Det finns godkända krocksäkra burar som är bra att ha hunden i. Krocksäkra burar i bagaget minskar risken för att hunden kläms fast vid eventuell olycka.
Säkerhetsbälte
Det går också bra att använda ett säkerhetsbälte till hunden i bilen. Ett säkerhetsbälte i baksätet gör att hunden sitter säkert vid inbromsning eller krock. Tänk på att det är viktigt att det finns gott om utrymme mellan hunden och sätet framför. Detta för att förhindra att hunden flyger in i bilsätet innan säkerhetsbältet sätter stopp.
Läs om fler föreskrifter och regler på Jordbruksverkets hemsida.
Försäkra din hund
Det är bra att ha en hundförsäkring innan olyckan är framme. Det är inte bara en operation som kostar pengar utan även en mindre olycka kan stå husse eller matte dyrt. Om din hund skadas i en trafikolycka under bilfärd behöver du inte betala den fasta självrisken om hunden behöver uppsöka veterinär. Detta gäller om hunden vid olyckan färdats på ett säkert sätt i bilbur, bakom lastgaller eller haft bilbälte avsett för hund. Läs mer om våra hundförsäkringar här: Hundförsäkringar.
Hund som är åksjuk
Precis som med oss människor så har hundar olika lätt eller svårt att bli åksjuka. Det varierar kraftigt från individ till individ. Många valpar är till en början åksjuka, men lär sig med tiden att detta är något positivt.
Bra tips att testa:
- Gör bilåkandet till något positivt. Korta sträckor där man åker till något/någon hunden tycker är kul.
- Testa att täcka för bilburen så att hunden inte ser ut då man åker, det kan underlätta för en del hundar.
- Har du en annan hund som gillar att åka bil, då kan det vara bra att ta med den tillsammans med den åksjuka hunden under bilresan.
- Testa att ge hunden sin mat i bilburen även om bilen står still, för att sedan ta ut hunden då maten är uppäten.
- Lär hunden att åka bil, genom att fortsätta att ta med hunden i bilen. Det handlar om tillvänjning. Innan man börjar öva bilåkning är det bra om valpen får bekanta sig med säkerhetsselen eller buren hemma, i en välbekant miljö.
Relaterade artiklar:
Åka bil med hund | Sveland Djurförsäkringar
Lämna inte hunden i en varm bil| Sveland Djurförsäkringar
Hund i bil i minusgrader | Sveland Djurförsäkringar
Bila med hund och katt tryggt | Sveland Djurförsäkringar