Valpen från nyfödd till leverans
Som uppfödare har du en viktig och ansvarsfull uppgift. Inte bara i din avelsplanering för att få fram friska och hållbara individer och ge dem en bra start i livet. Du är också en viktig person under den första tiden när valpen ska få ett nytt hem. Från födseln till det att valparna är leveransklara hinner det hända en hel del i deras utveckling.
Rengör luftvägarna
Den nyfödda valpen har ofta vätska i luftvägarna vilket märks genom att den rosslar och det bubblar ur nosen. Den hjälp du kan ge är att suga rent med en pipett i svalg och nos. Det finns bra engångspipetter i plast som du kan be din veterinär om. De används ofta i samband med hantering av blodprov.
Slunga inte valpen
Den teknik som ofta tillämpades förr, då man la valpen stadigt i händerna och genom en slungande rörelse skulle få vätskan att komma ut från luftvägarna via munnen, har visat sig vara direkt olämplig. Slungningen påverkar hjärnan på mikroskopisk nivå då den också slungas av den centrifugalkraft som skapas. Så den åtgärden rekommenderas inte längre.
Håll valparna varma
Betydelsen av att valparna hålls varma kan inte nog betonas. Då de föds är valparna utrustade med mycket små energidepåer som snabbt förbrukas om de är våta och kalla. När en valp kyls ner finns det inte tillräckligt med kraft för att leta efter mjölk eller hålla sig kvar vid spenen för att trampa och suga.
Håll koll på att valpen, gärna för egen kraft, letar sig fram till en spene och börjar att dia. Detta är ett mycket bra tecken på valpens överlevnadsförmåga. Vissa valpar behöver hjälp men gör det inte till en rutin. Valpen har en instinkt att via lukten söka sig själv till en spene.
Vid kejsarsnitt kan det dröja innan valparna kan läggas vid sin mamma och få hennes kroppsvärme. Att då hålla valparna mot sin egen kropp är ett effektivt sätt att förhindra nedkylning.
En liten värmedyna i en del av valplådan kan rekommenderas. Man ser då om kullen söker sig dit eller vill kravla därifrån och den valmöjligheten är bra. Valpar som ligger i en hög på varandra för att få värme är ett tecken på att mer värme behövs i deras närmiljö. En värmelampa som gör det outhärdligt för tiken är inte alltid en optimal lösning.
Klipp inte päls
En del uppfödare klipper bort pälsen i juverområdet för att lättare hålla tiken ren inför valpningen. Gör inte det. Valparna behöver pälsen för att lättare få ett grepp och hålla sig kvar med sina framtassar när de diar.
Undvik starka dofter
Tänk på att den enda möjligheten för valpen att hitta sin mamma är via sitt luktsinne. Det kommer att dröja några veckor innan synen och hörseln börjar att utvecklas. Använd därför inte starkt doftande rengöringsmedel i valprummet som stör den instinkten.
Undvik stress
Här kan det också vara på sin plats att påminna om den stress som man kan utsätta valpen för genom onödigt plockande hos valparna. Bjud heller inte in vänner och bekanta, och nyfikna valpköpare får definitivt vänta. Att värna om att din tik (och hennes valpar) har lugn och ro är ett ansvar du har som uppfödare.
När tiken rastas och det är lämpligt att göra rent i valplådan, så måste ju valparna flyttas. Då kan man även passa på att väga dem. Låt annars tiken i största möjliga utsträckning få vara ifred med kullen den första tiden – låt bli att lyfta eller bära runt på valparna de första veckorna. Dem ska ligga i valplådan hos sin mamma. Men smeka dem mjukt och försiktigt, det får du göra. Forskarna tror till och med att det kan vara gynnsamt för valparnas utveckling. De första fjorton dagarna är normalt sett en lugn period i valparnas och uppfödarens liv.
Det är dock viktigt att ha tät och regelbunden uppsikt över tiken och valparna särskilt de första dagarna, för att snabbt kunna upptäcka om något är fel. När det gäller nyfödda valpar har man inte så lång tid att spela på. Om en valp tacklar av är marginalerna ganska små innan den är förlorad.
Din vän vågen
Vågen är en god hjälp, särskilt under valparnas första levnadsveckor. Första dygnet efter födseln händer det att valpar tappar en smula i vikt, men sedan vänder det och det brukar bara ta en dryg vecka innan de har fördubblat sin födelsevikt. Valpar som inte går upp i vikt som man förväntar kan behöva stödmatas (läs mer om utfodring längre ner), men en del lägger på sig fortare medan andra är lite långsammare – vilket inte är ovanligt.
Tillför trygga dofter
Adaptil är feromoner vilket kan sägas vara konstgjorda trygghetshormoner. De ska motsvara just den doft från juverområdet som har betydelse för valparnas bindning till tiken och påverkar deras trygghet. Adaptil finns på apotek, i djuraffärer och på veterinärkliniker. Den rekommenderas i den beredning där en flaska med flytande innehåll skrivs på ett litet värmeelement i form av en stickkontakt. Preparatet har också en rogivande effekt på tiken.
Hormon som påverkar mjölkens frisättning
Syntocinon är ett hormon som används på humansidan för att stimulera mjölkfrisättning och kan med fördel användas på tik som av olika skäl, som smärta eller stress, har svårt att släppa ner mjölken. Det finns bland annat som nässpray och till tiken ger man ett pumpslag under tungan eller insidan av läppen. Där tas preparatet snabbt upp och påverkar via blodet. Syntocinon är receptbelagt, men din veterinär som får förmånen att besikta dina valpar kan kanske förskriva detta att ha i reserv inför en kommande valpning.
Se efter tiken
Din roll som uppfödare är i början främst att hålla tiken glad och i god kondition, så att hon kan ägna sig åt det hon skall – ge valparna di, hålla de och valplådan ren och ge de värme och trygghet från början. Efter första dygnet av fasta så äter hon mycket mat och det ska hon få göra, så mycket hon vill. Det är viktigt att hon äter och dricker bra. Det går åt massvis med energi för att sköta om en valpkull, speciellt om det är en stor kull. Hon behöver också rastas ganska ofta. Även om de flesta nyblivna mammor motvilligt lämnar sina valpar den första tiden mår hon bra av att komma ut och röra på sig emellanåt. Det är nyttigt för att hålla henne i kondition, dels så att hon inte tappar för mycket muskler, dels för att det främjar mjölkproduktionen som nu är i full gång. Mjölkproduktionen ökar successivt tills valparna är ca fyra veckor, för att sedan börja avta när valparna börjar äta annan mat.
Efter valpningen har tiken normalt lite högre temp än vanligt. Tiken har också vanligtvis lite flytningar efter valpningen. Är flytningen något rödaktig är det ingen fara så länge tiken verkar må bra, är den grön i färgen är det rester av moderkakan som kommer ut. Det är också normalt, men bör inte hålla på längre än ett par dagar. Blir hon däremot hängig, orolig och vill inte ligga hos valparna, kan något vara fel. Om hon får högre temp än 39 och verkar allmänt påverkad och kanske har illaluktande flytningar rekommenderar vi att du direkt låter en veterinär kolla henne. Det är tyvärr inte helt ovanligt att nyvalpade tikar får livmoderinflammationer, vilket ofta beror på bakterier i samband med valpningen eller efteråt.
Gärna individuell utfodring
Utfodringen av tiken under denna tid är självklart ett viktigt kapitel. Hon kommer att producera mycket mjölk och behöver en bra näringsbalans för att klara påfrestningen samt för att bibehålla ett gott hull.
Friska och nöjda småvalpar gör inte så mycket väsen av sig, man hör bara lite förnöjda knorrande vid matdags, annars är det ganska tyst i valprummet de första veckorna. När det gäller tiken så är det förutom livmoderinflammation främst mjölkstockning som kan inträffa.
Beroende på kullens storlek och tikens mjölkproduktion så kan det variera i tid när man startar upp extra tillskott till valparna. I vissa situationer behövs tillskottsfoder (idag finns färdiga preparat på marknaden som är särskilt anpassade till spädvalpars behov) redan i vecka två medan man ibland kan vänta till vecka fem. En del låter valparna starta med lite köttfärs, andra startar direkt med ett färdigfabricerat valpfoder. Valpar äter olika glupskt och jag tycker därför att individuella skålar är en fördel. En vanlig orsak till diarré är till exempel för stora portioner. Fördela utfodringen på fyra mål när valparna blivit vana med fast föda och tiken ger mindre di.
Avmaska alltid i tid
Räkna med att alla valpar föds med inälvsparasiter, som suger näring och ofta orsakar diarréer på valpar. Avmaskning brukar rekommenderas mellan 17-21 levnadsdygnet, innan tredje levnadsveckan. Tanken med denna tidiga start är att inälvsparasiterna blir könsmogna och producerar ägg kring dygn 21 och då har valparna två generationer spolmaskar i tarmkanalen som suger näring. Det finns många olika preparat att receptfritt köpa på apotek som tar inälvsmask.
Fortsättning följer
Ditt arbete är inte slut i och med att en valp har flyttat. Det är till dig valpköparen kommer att vända sig med bekymmer och glädjeämnen, frågor och funderingar. Inom det rimligas gräns bör du finnas där och vägleda. Även om du inte kan allt själv, kan du ge råd och stöd.
En god kontakt med valpköparna borgar för att du får möjlighet att följa din valpkull upp i vuxen ålder. Du kan då bättre utvärdera resultatet av din uppfödning både ur negativt och positivt hänseende. Det kan ge dig en idé om hur du bör gå vidare i ditt avelsarbete. Kom ihåg att registreringsbevis och skötselråd ska följa med vid försäljning, gärna också mat för den första veckan. Valparna ska vara besiktigade och id-märkta och du ska använda dig av rätt avtalsform vid försäljningen.
Läs mer på SKK:s hemsida.
Tänk på detta
- Rengör luftvägarna
- Inte slunga valpen
- Håll valparna varma
- Klipp inte päls
- Undvik starka dofter
- Tillför trygga dofter
- Hormon påverkar mjölkens frisättning
- Gärna individuell utfodring
- Avmaska alltid i tid
Relaterad artikel
Att följa upp sina valpar | Sveland Djurförsäkringar