Farligheter i nya hemmet för katten
Det är framför allt den unga katten, som ska prova allt nytt, som råkar illa ut. Kattexperten Ylva Sockelberg tipsar om vad du ska tänka på.Katter gillar trånga utrymmen och kan både bli instängda och fastna. Unga katter är blixtsnabba och kan ta sig in i en garderob utan att man ser det. När man sedan saknar katten får man gå tillbaka och öppna allt man stängt. Kanske hittar man kattungen i ett köksskåp. Naturligtvis bör man ta som regel att titta i tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare innan man stänger luckan och räkna katterna innan man trycker på startknappen.
När man stänger en dörr bör man se till att kattens tassar eller svans inte kommer i kläm. Tänk på att katter är snabba. Det är också lätt att trampa på en kattunge som plötsligt kan finnas precis under fötterna, man får en lätt hasande gång under tiden katten är liten. Ha locket på toaletten nerfällt, en kattunge kan trilla i annars och ha svårt att ta sig upp.
Ha inte fönstret öppet så att katten kan trilla ut. Ibland klarar sig katten utan benbrott eller spräckt urinblåsa, men inte alltid. Sommartid, när det finns mycket insekter att jaga, är fall från fönster/balkong en vanlig orsak till veterinärbesök. De allvarligaste skadorna, ofta inre, får katten från halvhög höjd, från 2-3e våningen. Faller katten från högre höjd hinner den vända sig rätt i luften varför den ibland kan klara sig bättre vid fall från högre höjd. För att undvika dessa olyckor kan man näta in sin balkong eller endast ha fönstret på glänt med säkerhetsspärr.
2008 kom Jordbruksverkets med nya föreskrifter där det bland annat står ”Om katten är ensam på en balkong fem meter över marken ska balkongen nätas in”. Men fortfarande faller många katter ut från balkonger.
Sväljer katten garn/snören kan de skära sönder tarmarna om man inte opererar. Ibland kan de dock komma ut av sig själva men katten måste hållas under noga observation under tiden. Kontakta alltid veterinär och dra aldrig upp snöret själv!
Elektriska sladdar som ligger lösa och påminner om ett grovt snöre vill kattungen ibland tugga på. Uppfostran kan hjälpa eller så får man tejpa fast sladdarna för att de inte ska vara så lockande. Man kan också skaffa sladdgömma.
Brinnande stearinljus bör man naturligtvis inte lämna obevakade. Katten kan bränna sig eller välta ljuset. På varma spisplattor kan man efter användning sätta en kastrull med kallt vatten så att katten inte kan hoppa upp på den varma plattan och bränna sig.
Katten kan också råka ut för förgiftningar. Kattens lever är sämre på att bryta ner gifter än människans, så förgiftningen kan bli livsfarlig. Normalt är katten själv ganska försiktig och undviker giftiga ämnen. Men om katten fått något giftigt på pälsen slickar den ofta i sig det. Den kan bli förgiftad om ägaren ger den värktabletter som magnecyl och Alvedon. Dessa är mycket giftiga för katten. Läs mer om läkemedel som kan förgifta katten här.
Min erfarenhet är att om katten har en ofarlig växt att tugga på (gräs, ampellilja) så låter de andra växter vara i fred. Men det är naturligtvis bäst att inte testa denna hypotes utan bara ha ofarliga växter. Vissa växter är så giftiga att katten kan dö om de äter av dem. Samma växter som är giftiga för barn är giftiga för katt. Läs mer om giftiga växter för katten här.
Jag hade sålt en kattunge i min första kull som uppfödare och lämnat en del skötselråd. Allt gick bra till att börja med men så en dag ringde ägaren och sa att katten var mycket lös i magen. Jag åkte dit för att få någon ledtråd och hittade ett prickblad med tuggmärken och helt avsaknad av kattgräs eller ampellilja. Prickbladet förpassades till kattsäker plats, kattgräs inskaffades och katten blev snabbt bra i magen.
Relaterad läsning
Husapotek för kattägare
Farliga livsmedel för din katt
Akutvård – när behövs den och när kan jag avvakta?