Alla artiklar

Köpa katt – 5 tips inför kattköpet

Förutom att se till att du har tid, ekonomi och plats för en ny liten familjemedlem så finns det några viktiga saker att fundera igenom innan och efter att du fått hem din fyrbenta vän. 
Senast uppdaterad 10 april 2025
katt klappad

Kattunge eller omplaceringskatt?

En kattunge får inte vara yngre än 12 veckor innan den skiljs från sin mamma. Vid den tiden brukar den redan vara rumsren. Fördelen med en kattunge är att du själv kan forma den och skapa ett band till den från tidig ålder, men den kan vara vild och busig och kräva massor av tid och uppmärksamhet. Tänk också på att en katt kan leva i upp till 20 år.

Det finns många övergivna katter, i olika åldrar, som väntar på att få nya hem och som fortfarande har ett långt liv framför sig. En fördel med att adoptera en lite äldre katt är att den har hunnit utveckla sin personlighet och kräver mindre uppmärksamhet och tid än en kattunge. Med det sagt behöver du självklart också ge en vuxen katt mycket tid och omsorg. Fundera över hur din livssituation ser ut idag och vilka förutsättningar du har i vardagen – innan du fattar ditt beslut.

Skaffa dig kunskap 

Att läsa böcker och artiklar om katters behov och beteende är viktigt för att du och din katt ska få ett bra och långt liv tillsammans. Det är också bra att läsa på om olika raser och deras mentalitet för att hitta en katt som passar just dig. Föredrar du en huskatt, eller passar en raskatt dig bättre? Läs om detta och mycket mer i vår artikel: Hållbar kattägare – Skaffa katt.

Utekatt eller innekatt?

Katter mår bra av att vara ute, men utekatter utsätts för fler risker, till exempel trafikolyckor. En kattlucka gör att katten kan komma in och värma sig när den vill.
Innekatter behöver stimulans på annat sätt – promenader i sele, klösbrädor, leksaker, fönsterutsikt och gärna höga sovplatser. Har du balkong högre än fem meter krävs skyddsnät enligt lag.

Försäkra din katt

För att säkerställa att din katt får den omsorg den förtjänar under hela sitt liv är det avgörande att även välja rätt försäkring. Sveland Kattförsäkring erbjuder en omfattande lösning som kan anpassas efter dina specifika behov. Med möjligheten att anpassa både självrisk och ersättningsnivå för veterinärvård, samt tilläggsförsäkringar för medicin, rehabilitering och livförsäkring, kan du tryggt veta att din katt är väl skyddad. Du kan teckna din försäkring online, ringa oss eller skriva till oss.

Genomför kattköpet på rätt sätt 

Skriv köpeavtal och gör veterinärbesiktning (intyget får vara max 7 dagar gammalt), oavsett om det är en kattunge eller en vuxen katt. Katten ska vaccineras och vid behov avmaskas. Avmaska endast vid misstanke om mask.
Från 1 januari 2023 är det lag på att id-märka och registrera alla katter via Jordbruksverket.

Detta gäller för raskatter:
Katten ska vara stambokförd och stamtavla från ett godkänt kattförbund ska överlämnas till ny ägare. Det är bara uppfödaren som kan registrera kattkull – senare ägare kan inte göra det. Fr.o.m 1 januari 2023 måste kattungen vara 14 veckor gammal vid leverans för uppfödare inom SVERAK. För katter från andra förbund och för huskatter gäller fortfarande 12 veckor.  

Ta dig tid att lära känna din nya katt

Låt katten vänja sig i sin egen takt. Skapa en trygg miljö med flera viloplatser där den kan vara ifred.

Katter är självständiga men behöver ändå sällskap, särskilt i början. En kattunge bör inte lämnas ensam mer än 3–4 timmar. Efter 5 månaders ålder kan den vara ensam längre, men ska alltid ha tillgång till mat, vatten och sysselsättning.

Vuxna katter ska ses till minst två gånger om dagen. Sjuka, dräktiga eller onormalt beteende kräver tätare tillsyn. Även utekatter och ladugårdskatter behöver daglig omsorg. Om du har en katt som får gå ute kan du ställa fram mat minst två gånger om dagen. Då lär den sig rutinen att komma hem när det är matdags.

Relaterade artiklar
Id-märk och registrera din katt
Välkommen kattunge – kattens första tid i det nya hemmet