Hjälp, min kattunge är ett monster! Etologen svarar

Denna artikel ingår i vår artikelserie "Frågor och svar om katten", där vi sammanställt några av de frågor som vår profil, etolog Emma Almquist svarat på under populära kattwebbinar. Denna artikel svarar på de frågor som ställdes under webbinaret "Hjälp, min kattunge är ett monster!"

Kattunge

Varför kissar kattungar gärna i sängen? Särskilt när de just kommit till sitt nya hem.
Katter tycker generellt inte om att det skvätter på dem när de kissar, och det verkar som om katter kan förutspå att sängen är en plats vars material suger upp väldigt bra. De kan alltså ha en sorts materialpreferens, som dels beror på att sängen suger upp kiss väldigt bra, dels att vissa katter fått vänja sig vid ”puppy pads” eller kissmattor i filtliknande material – som kan påminna om ett täcke. Katten tror helt enkelt att den gör rätt. Även kattungar som vuxit upp med att kissa mycket på halm kan tycka att sängen påminner om detta och då välja att göra sina behov där.  

Sängen är också en plats som luktar väldigt intensivt av oss människor. Och katten kan inte dra någon annan slutsats än att det mest sannolikt är här man ska lägga sin doft – alla andra verkar ju göra det.

Ge inte kattungen tillgång till sängen till dess att den har en väldigt stabil kattlåde-vana. Den kan också vara bra att kolla så att modellen på kattlådan är något katten trivs med eller om katten skulle föredra något annat underlag i lådan.

Vad ska man tänka på när man ska ta hem sin nya kattunge, för att undvika att den blir stressad och orolig?
Vi ska börja med att förebygga. Om det är möjligt, låt kattungen ta med någonting från sitt hem. Det kan vara en filt eller/och en leksak som doftar tryggt och bekant. Fråga om du kan ha din privata transportbur ståendes hos säljaren, så att den luktar tryggt.

Sen är det viktigt att förbereda sitt hem, till exempel med feromoner som Feliway. Det hjälper katten, förutom att anpassa sig till nya miljöer, att känna sig trygg i sin omgivning vilket kan leda till minskad urinmarkering och oro inomhus.

Det är även bra att avgränsa hemmet, så att katten till en början med inte får tillgång till hela hemmet, utan kanske börjar med 1–3 rum. I de utvalda delarna av hemmet placerar du sedan mycket av allt det som katten kommer att behöva, som kattsäng, flera kattlådor, klösbrädor och skålar. Katten ska även ha tillgång till flera gömställen, som du enkelt kan få ut din katt från. Kattsäkra hemmet genom att stoppa igen trånga utrymmen så att katten inte riskerar att fastna och försvinna.a.

Sen tar ni det i kattens takt. Låt katten komma till er, flörta med ett par godbitar och lek med den. Lek är något som bygger trygghet på ett effektivt och fint sätt.

Hur får man katten att börja klösa på klösträdet?
Det finns lite olika sätt; bland annat funkar feromonprodukter (både spray och adapter) bra även i detta sammanhang. Det går också att testa med lite kattmynta på klösträdet eller bara leka upp på trädet. Att man helt enkelt lär katten och visar den hur kul det är. Genom att låta sin kattunge vara på en liten yta till en början med, med tillgång till flera olika klösgrejor, så är sannolikheten stor att det också är de som den kommer att använda när den får tillgång till hemmets alla ytor.

Vill du veta hur du får din katt att inte klösa på möbler och på väggar? Då kan du läsa här: Så räddar du dina möbler - få katten att sluta klösa.

Hur tidigt kan man kastrera sin innekatt och bör man göra det?
Denna fråga bör besvaras av en utbildad djursjukvårdare eller veterinär. Som Svelandkund har du fria samtal till Svelands Vårdguide och FirstVet.

Läs mer om kastration här: "Kastrera katten".

Beteenden

Vår bengalhane har en tendens att jama ofta och högt, framför allt på morgonen och på kvällen när alla ska sova. Han går undan när vi försöker klappa honom. Vad kan detta bero på?  
En intressant grej med jamande, är att vildkatter i stort sett inte gör det. Detta är något som katter utvecklat för oss människor, något som vi ”skapat”. Så kattens jamande är något som riktar sig väldigt tydligt till oss människor. Jag skulle tro att det handlar om att katten lärt sig att jamande ger någon form av uppmärksamhet.

Vad exakt er katt vill ha sagt kräver en mer fördjupad, individuell bild av situationen, om det handlar om ren uppmärksamhet eller om han hoppas på mat eller gos och kel. Om kel erbjuds och han väljer att gå undan så handlar det förmodligen om ett uppmärksamhetsbehov, som kanske grundar sig i tristess. Testa och se om det blir bättre genom att trötta ut honom med några minuters lek en stund innan det är dags för familjen att gå och lägga sig. På så vis kan man förebygga jamande och otåligt trampande. Läs gärna Svelands artikel om aktivering för innekatten här

Vår hankatt hoppar upp på oss när han vill mysa. Kan vi avvänja detta beteende?
I det här fallet skulle jag vara uppmärksam på om katten ger någon slags förvarning innan han bestämt hoppar upp på er. Ge honom uppmärksamhet för det i stället. På så sätt kan man förebygga beteendet och undvika att katten skapar en dålig vana.

Jag hade också sett till att han inte får ut något av detta beteende, genom att rygga tillbaka och direkt fortsätta göra något annat, utan att ge honom er uppmärksamhet. Undvik att bli sur, som också är ett sätt att visa uppmärksamhet på. Det kan dessutom göra så att katten blir rädd, vilket sällan leder till något bra.

Var också observant på om det är vid några speciella tider eller stunder på dagen som han gör detta, kanske direkt efter maten när han fått lite energi? Då kan ni under en period försöka lägga in en liten extra kelstund där, som kan fungera förebyggande. I det stora hela vill han nog bara ha kärlek.

Om katten fortsätter att bitas vid hantering efter ett års ålder, vad är lösningen?
Det kan bero på flera olika saker. Vid ett års ålder är katten fortfarande väldigt ung, så det kan vara något slags lekbeteende som den provar. Likt oss människor är det vanligt att katter i tonårsåldern ”byter” personlighet och testar sig fram lite. Ett sådant infall kan vara att katten provar att leka med händer och att hantering uppfattas som just lekfullt. Det kan också vara som så att katten utvecklat ett sorts obehag.

Katten är ursprungligen ett bytesdjur och kan därför uppfatta att den vid hantering hålls fast, vilket kan upplevas mer obehagligt ju äldre den blir. Träna hantering i små steg.

Det kan också handla om att katten har ont. Som nämnts tidigare är katter från början ett bytesdjur, vilket innebär att de döljer sjukdom och skada in i det sista. Jag rekommenderar att kolla med din veterinär om beteendet uppstår plötsligt, för att utesluta sjukdom och/eller skada.

Ta del av hela artikelserien Frågor och svar om katten här.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring