Måste man kastrera katten?
Våren 2020 beslutade Statens jordbruksverk om nya djurskyddsregler för hållning av hundar och katter. Däribland beslutades det om olika krav kring avel – och frågor har väckts om vad som egentligen gäller.
Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hundar och katter beslutade den 14 maj 2020 om följande lag:
- 2 § Djurhållaren ska vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för.
Allmänna råd till 6 kap. 2 §
Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.
I Sverige finns det omkring 100 000 hemlösa katter som inte klarar sig på egen hand – en situation som är långt ifrån hållbar. Enligt Jordbruksverket är de nya djurskyddsreglernas syfte att ställa tuffare krav på djurhållarens ansvar att se till att djuren inte förökar sig oplanerat. Det förväntas på sikt få ner populationen av förvildade katter som saknar skötsel och vård av en människa.
Måste man kastrera sin katt?
Nej. Det allmänna rådet innebär inte ett tvång att just kastrera sin katt, men som kattägare har man juridisk skyldighet att se till att ens katt inte oönskat förökar sig – där kastration är ett av alternativen. Har man en utekatt som man vill fortsätta låta gå utomhus är kirurgisk kastration enligt veterinär Erica Gumpert Herlofson det mest effektiva sättet med minst biverkningar, som förhindrar ofrivillig reproduktion.
– Det blir billigare, mer definitivt, säkrare och mindre riskfyllt för katten, så det är absolut det jag skulle rekommendera, säger hon.
Vilka konsekvenser kan det innebära för djurägaren att låta sin katt föröka sig fritt?
Man får inte böter för att man låter sin katt föröka sig fritt, men länsstyrelsen kan vidta olika typer av åtgärder för att kattägaren ska förhindra oplanerad avel.
– Länsstyrelsen kan gå in med tvingande beslut: förelägganden, förelägganden med vite, omhändertaganden och till slut djurförbud, berättar länsveterinär Leif Felton på Länsstyrelsen Skåne.
Ett föreläggande innebär att länsstyrelsen skriftligt beslutar att djurägaren till exempel måste kastrera sin katt om den upprepade gånger blir oplanerat dräktig. Om det inte görs kan djurägaren tvingas betala vite. Utdömande av vite görs för att uppmana djurägaren att vidta de åtgärder som beslutats om. Förelägganden som dessa menar Leif Felton är de mest troliga åtgärder som länsstyrelsen skulle ta till i denna fråga.
Följer man inte dessa förelägganden kan det bli aktuellt med omhändertaganden och faller det sig riktigt illa kan djurägaren meddelas djurförbud. Men ofta har det inneburit att djurägaren även brutit mot ett större antal andra punkter om djurväldfärd.
Tänk på! Den 2 mars 2022 beslutade Sveriges riksdag att det blir obligatoriskt för alla kattägare att id-märka och registrera sin katt – läs mer om detta i vår artikel: Id-märk och registrera din katt.
Relaterad läsning
Hur går en kastration till och vad bör man tänka på?
För- och nackdelar samt alternativ till kirurgisk kastration