Alla artiklarSenast uppdaterad 5 december 2024
Skötsel och omvårdnad
3 min lästidHur går en kastration till och vad bör man tänka på?
Veterinär Erica Gumpert Herlofson berättar hur kirurgisk kastration på han- respektive honkatt går till, vilka eventuella biverkningar som finns och vad man som djurägare behöver tänka på inför och efter en eventuell kastration. Genom att kastrera din katt gör du något bra för både din katt och andra kissar.Vid vilken ålder är det lämpligt att kirurgiskt kastrera sin katt?
Kastrera din katt innan du låter den vara utomhus för sig själv för första gången. Den rekommenderade åldern är när katten är omkring fyra till sex månader gammal. Katten bör inte vara yngre fyra månader gammal vid ingreppet eftersom att de lättare blir kalla under narkosen. Det finns ingen övre åldersgräns för att kastrera en katt. Om man är orolig för sitt äldre djur kan man prata med sin veterinär och göra en hälsoundersökning innan ett eventuellt ingrepp.
Att tänka på i samband med en kirurgisk kastrering
- Släpp inte ut katten kvällen innan. Det är väldigt vanligt att katten inte kommer hem i tid för besöket.
- Fasta katten från midnatt innan besöket. Katten bör inte äta mat från midnatt, natten till dagen för kastrationen. Detta är för att minska risken för kräkningar vid narkosen. Dricka vatten går bra.
- Tiden efter kastrationen. Håll hankatten inomhus under 1-2 veckor efter kastrationen. Honkatten bör vara inomhus i minst två veckor, eftersom det tar upp till fyra veckor för bukhinnan att läka ordentligt.
- Följ alltid hemgångsråden du får från veterinären. Använd tratt för att förebygga infektioner. Honkatten kan använda en body som alternativ till tratt.
- Var uppmärksam på eventuell viktuppgång. Om du går över till specialfoder för kastrerade katter, se över mängden som du ska ge. Ett råd är att väga sin katt för att hålla koll. Det är lättare att bromsa en viktuppgång än att banta en överviktig katt.
Kastration är en rutinoperation med låg risk för komplikationer och din katt kommer förmodligen att kunna gå hem redan några timmar efter operationen.
Kastration av hankatt
- Kirurgisk kastrering av hankatt är ett tandardiserat ingrepp och det är ovanligt att biverkningar uppstår.
- Man lägger ett litet snitt i huden på pungen och tar försiktigt ut testikeln, knyter av kärl- och sädesledaren och klipper bort själva testikeln.
- I vissa fall limmar man huden, men annars är det två centimeterlånga sår på vardera punghalva som får läka fritt.
Kastration av honkatt
- På honkatter kan man välja mellan att enbart ta bort äggstockarna eller ta bort både livmoder och äggstockar.
- Man kan göra små snitt mitt på buken eller på sidan av kroppen och enbart ta ut bara äggstockarna. Då är livmodern är kvar, vilket gör att det finns en teoretisk risk att det uppstår sjukdomar i livmodern.
- När man tar bort både livmoder och äggstockar så gör man ett längre snitt i mittlinjen på buken. Efter ett sådant ingrepp finns det inget reproduktionsorgan kvar som kan bli sjukt.