Kattens första tid i nya hemmet
Vi tipsar om vad du kan göra för att kattens första tid i det nya hemmet ska bli så säker och trygg som möjligt.Dagen är kommen då du äntligen får hämta hem din efterlängtade katt. En dag som är väldigt spännande för dig, men kanske lite läskig för katten. Vi tipsar om vad du kan göra för att kattens första tid i det nya hemmet ska bli så säker och trygg som möjligt.
Placering av resebur och kattlåda
Börja med att placera kattburen på golvet. Välj en plats i hemmet som är tyst och lugn, så att katten känner sig trygg och säker. Öppna sedan dörren till kattburen och låt katten komma ut när den själv är redo. Först kommer du förmodligen se att hen försöker gömma sig under möbler eller bakom gardiner. Det är en helt normal reaktion. Den lilla kattungen kommer förmodligen att nosa omkring en bra stund innan den hittar sin bädd. Katten bör ha tillgång till en dedikerad kattbädd, gömställen, en kattlåda, mat, vatten, en klösmöbel och ett par leksaker.
Placera kattlådan på ett lugnt och lättillgängligt ställe, gärna en bit bort från kattbädd och matplats. Ta bort klumpar och smutsigt kattströ/-sand direkt. Töm kattlådan helt och skölj den med varmt vatten minst en gång i veckan för att den hålla den fräsch. Om katten använt kattlåda i hemmet där den föddes, så kommer den mest troligt att använda kattlådan även i sitt nya hem. Katter är renliga och mycket duktiga på att vara rumsrena och skulle kattungen mot all förmodan kissa någon annanstans beror det ofta på att man slarvat med att göra lådan ren. Straffa aldrig din katt om den gjort fel och gått på toa någon annanstans i hemmet.
Tips! Katter har mycket bra luktsinne och det kan räcka med lukten av citrontvättmedel för att katten ska välja bort lådan. Använd absolut inte Klorin till kattlådan.
Låt katten ta första steget till kontakt
När den lilla katten har undersökt varje skrymsle och vrå gosar du lite med den och ser om den behöver vila. Du måste dock komma ihåg att se till att alla möten måste ske på kattens egna villkor. Låt katten själv komma och hälsa på dig och din familj, snarare än att du tar första steget. Gärna en familjemedlem i taget. Du kan försöka uppmuntra den att komma fram och säga hej, men om hen inte vill är det bättre att försöka vid ett senare tillfälle.
Tips! När man introducerar en katt till ett nytt hem ska man skapa möjlighet för vila, aktivitet och lek. Men katten ska också ha möjlighet att dra sig undan för att vila ostört när den behöver det.
Första natten
En kattunge vill gärna sova varmt och tryggt. Sov nära kattungen första natten så att den kan se, lukta och höra dig. Hitta en mysig plats nära din säng. Bädda gärna en bit upp från marken, det får kattungen att känna sig trygg. Om det finns andra husdjur i hemmet så är det en god idé att hålla djuren separat de första nätterna. Om du planerar att låta kattungen sova i din säng även som vuxen katt, kan du låta den göra det från början.
Mat till kattungen
Under de första veckorna är det bästa att servera samma mat som kattungen fick hos uppfödaren. Håll koll på hur kattungens mage mår. Bli inte förvånad om katten inte äter till en början. Katter kan nämligen sluta äta om de är stressade. Ge din katt tid att komma till rätta, så kommer aptiten snart att återvända. Matvägran kan också bero på att du serverar maten för kall. Den ska vara rumstempererad eller ännu hellre lite ljummen, vilket är det mest naturliga för rovdjuret katten. Glöm heller inte att byta ut vattnet regelbundet, det är viktigt att se till att kattungen dricker tillräckligt vatten.
Skapa bra vanor
Det kan också vara bra att tidigt komma igång med att öva på hantering och träna på inkallning, gärna redan från det att du introducerar katten till sitt nya hem. Träna på att katten lyssnar till sitt namn, med mål att komma när du kallar. Detta gör du enkelt genom att säga kattens namn och direkt ge en godbit. Upprepa tills du upplever att du får en reaktion. Öka avståndet mellan dig och katten efterhand.
Läs mer om hantering: Frisk katt - tips och råd.
Ska du släppa ut din katt?
Från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. En katt bör även vara vaccinerad och kastrerad innan du släpper ut den på egen hand. Vaccinering eliminerar risken att katten smittas av vanliga sjukdomar.
Att hålla kattungen inomhus under den första tiden är bra för att ge den tid att mogna och lära känna sin nya familj och hemmiljö. Din katt bör bara gå utomhus när ni känner er trygga med varandra. Glöm inte att sätta på ett halsband med reflex på din katt, så att den syns i mörkret.
Tips! Som kund hos Sveland har du fria samtal till Svelands Vårdguide.
Relaterad läsning
Köpa katt – 5 tips inför kattköpet
Hållbar kattägare – Återbruka och laga
Etologens tips för blivande och nya kattägare
Hjälp, min kattunge är ett monster! Etologen svarar
Välkommen kattunge – att tänka på när du ska hämta din katt