Magsjukdomar vanligaste besvären hos kaniner – så här undviker du dem
Kaniner + morötter = sant? Inte om man ska lyssna på experterna. En bra kaninkost ska framförallt bestå av hö, och felaktig kost är en av de vanligaste anledningarna till att kaniner blir sjuka.Problem med mage och tarm som till exempel matvägran och diarré är de överlägset mest förekommande diagnoserna hos kaniner. Nästan en tredjedel av alla veterinärbesök som registrerats i vår statistik handlar om just magsjukdomar.
– Alla sjukdomar som är relaterade till tarmarna på kaniner är att betrakta som direkt livshotande, säger Emma Almquist, etolog och ordförande i Sveriges Kaninvälfärdsförening.
De tre vanligaste diagnoserna hos kaniner enligt Svelands statistik är:
- Symtom på inappetens/foderleda (dålig aptit, ovilja att äta)
- Symtom på anorexi
- Symtom på sjukdom utan fastställd orsak i magsäck, tarm och analområde
Enligt Johanna Lydahl, skadechef Affärsområde Sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar, ligger medelkostnaden hos en veterinär på cirka 4 000 kronor för inappetens/foderleda.
– Men med rätt kost går det alltså att undvika många väldigt allvarliga problem som både är otroligt plågsamma tillstånd för kaninerna och kostsamma för ägarna. Mag- och tarmproblem hos en kanin kan kräva flera dagars behandling av en veterinär, säger hon.
Kaniner är gräsätare
Kaniner är betande djur, det vill säga gräsätare. De har ett mycket känsligt matsmältningssystem som är specialanpassat för den kost de skulle ätit i det vilda. En bra kaninkost ska därför bestå nästan uteslutande av hö. Rotfrukter, som till exempel morötter och även frukt, är för sockerrikt för kaniner. Det kan ges som godis i mycket små mängder men helst ska det undvikas. Får en kanin för mycket kan det i värsta fall kan ge upphov till mag- och tarmsjukdomar.
Se till att kaninen alltid har obegränsad tillgång till fräscht hö att tugga på, om den bara får hö på vissa tider kan detta leda till störningar i tarmen.
– En frisk, vuxen kanin klarar sig utmärkt på att bara äta hö. För berikning och extra tillskott kan man ge små mängder av nyttiga tillskott. Märker du att kaninen inte klarar att hålla vikt, päls eller energi med en sådan kost bör du konsultera en kaninkunnig veterinär, berättar Emma Almquist.
Höet även bra för kaninens tänder
Fibrerna i höet är inte bara bra för kaninens mage, även tänderna får en nödvändig och naturlig nedslipning av tuggandet. Kaniners tänder växer ca 2-3 mm i veckan vilket innebär att det snabbt blir allvarliga problem i munnen om inte tänderna slipas som de ska. Grenar är bra för slitaget på framtänderna, men det är faktiskt hö som är viktigast för både fram- och kindtänderna. Att tugga på hö håller också kaninen sysselsatt. Kaniner mår bra av långa ättider, vilket också förebygger beteendestörningar och stress.
Du kan komplettera höet med:
- Bladgrönt som till exempel blast från rotfrukter, gräs, maskrosblad eller blad från fruktträd. Färska örter som persilja är också bra.
- Fiberrika pellets kan ges i begränsad mängd, men det kan också uteslutas helt.
- Grenar från fruktträd att gnaga på.
Det här ska du undvika att ge:
- Rotfrukter och frukt eftersom det är för sockerrikt för kaniner.
- Gnagarblandningar är ofta mycket onyttiga och rika på både fett och socker.
- Snabba foderbyten är inte bra för kaninens mage.
- Saltstenar är inte nödvändigt.