Studie visar: kaniner med hängande öron mer sjuka
Kaniner med hängande öron får i mycket större utsträckning öronsjukdomar, jämfört med kaniner med stående öron, visar en studie av Sveriges Kaninvälfärdsförening.Det är tillsammans med veterinärkliniken Animallogos Djurhälsa i Stockholm som studien har genomförts, där 101 kaniner undersökts när de kommit in till kliniken på grund av annat ärende än öronen.
Resultatet av studien visar att 64 procent av kaninerna med hängande öron diagnostiserades med någon typ av öronsjukdom, medan enbart 5,1 procent av kaninerna med stående öron diagnostiserades. Ingen av ägarna till kaninerna hade tagit upp misstankar om öronproblem vid bokningen av veterinärtiden, vilket visar att öronsjukdomar hos kaniner kan vara svåra att upptäcka.
Kaniner med hängande öron, så kallade vädurskaniner, är en av de vanligaste svenska sällskapskaninerna. Sveriges Kaninvälfärdsförening hoppas att resultatet kan leda till fler studier och ett ökat intresse för sjukdomar relaterade till exteriör hos kaniner.
Johanna Lydahl, skadechef på Sveland Djurförsäkringar kommenterar studien:
– På Sveland kan vi se att den främsta orsaken att våra kunder söker veterinärvård för sin kanin är att de slutar äta. När kaniner har ont slutar de ofta äta, vilket leder till problem även med tarmar och mage. Kanske är det så att en del av skadorna som gäller kaniner med magproblem grundas i akut smärta från öronen?
– Det gläder oss att forskning och intresset för kaninens sjukdomar nu ökar och att vi alla på så sätt får mer kunskap. Flera nya källor pekar på att hängande öron på sikt ofta leder till allvarliga och smärtsamma problem för kaninen. Vi hoppas på mer kunskap i frågan så att kaniner får rätt behandling. Det är också viktigt för djurvälfärd och hållbarhet att aveln på kanin med hängande öron nu lägger stor vikt vid öronhälsa.