Kan kaninen bo utomhus på vintern?

Hur ser man att en kanin fryser och hur vinterpreparerar man kaninburen? Här kommer några tips på hur du får din kanin att må bra även under den kalla årstiden.  

Ordentligt med hö, strö och gömställen i buren
Det viktigaste är att se till att buren är ordentligt vinterpreparerad, särskilt när temperaturen börjar visa på minusgrader. Går temperaturen ner under -7 grader kan kaninen faktiskt förfrysa sina öron. Först av allt måste buren vara upphöjd från marken så kylan inte kan tränga upp underifrån. Buren ska ha ett täckt golv och ha ett bra skydd mot nederbörd, fukt, sol, blåst och andra djur. Skyddet får gärna vara en bolåda som kaninen kan krypa in i när kylan sätter i och som även kan användas som en hylla för kaninen att hoppa upp på. Fyll hela buren rikligt med halm och strömedel så håller kaninen värmen, se också till att isoleringen är rätt gjord så det inte samlas fukt på insidan. Går termometern ner under -10 grader är det extra viktigt att se till att kaninen har mycket halm och ett stort utrymme att hoppa på. Tänk på att kaniner är sociala djur och vill bo ihop med en kaninkompis, tillsammans håller de lättare värmen.

Tillräcklig storlek på buren
En kanin behöver både kunna hoppa omkring och ha tillgång till gömställen, se därför till att buren är så pass stor att den har möjlighet till det. En 3 kilo tung kanin ska som minimimått ha 0,7 kvadratmeter att röra sig på, men mår allra bäst av en betydligt större yta. Särskilt under vintertid, eftersom den behöver röra sig mycket för kunna hålla uppe värmen.

Fri tillgång till grovfoder och vatten

Det är viktigt att kaninen har fri tillgång till grovfoder, som gräs och hö. Är det minusgrader, måste din kanin få uppvärmt vatten minst två gånger per dygn. Se gärna till vattnet flera gånger om dagen, så det inte hinner frysa.

Städa buren dagligen
Rengör dagligen hos kaninen även under vintern! Kaniner får ofta sjukdomsproblem som rinnande ögon och näsa från urinindränkt bottenmaterial, därför är det viktigt att hålla buren ren.

Vinterpäls
En kanin som har varit utomhus under vintern och fått vinterpäls, ska inte flyttas in eftersom det blir för varmt för den inomhus. Detsamma gäller för en kanin som har varit inomhus under vintern och inte har fått sin vinterpäls, den kan inte flyttas ut förrän till våren. Har din kanin varit inomhus hela vintern, tänk på att den behöver vänja sig långsamt vid att äta gräs på grund av sin känsliga mage när det får flytta utomhus igen.

Hur ser du att en kanin fryser?
Det finns några vanliga tecken som visar på att kaninen fryser. Den sitter still, puffar upp pälsen och kan eventuellt också darra. Är någon del av kaninen är blöt, är risken väldigt stor för att den fryser.

Glöm inte bort tillsynen på vintern!
Det är viktigt att komma ihåg att ge kaninen tillräckligt med tillsyn på vintern så att inte ensamheten blir för stor eller att den inte får tillräckligt med stimulans.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Smådjursförsäkring