Utställning – varför och hur?
Varför bör man som uppfödare ställa ut sina hundar? Hur kommer man i gång, vart kan man vända sig för frågor och vad är viktigt att träna på? Vi har pratat med uppfödaren och utställningsveteranen Annika Björkman, som till vardags arbetar som försäkringsombud på Sveland Djurförsäkringar.Annika har fött upp valpar sedan 2009, samt har sysslat med hundar och varit aktiv utställare sedan början på 80-talet. Idag driver hon Björkbygdens Kennel där hon föder upp podengo portugues, pequeno /cerdoso och liso.
Kan vem som helst ställa ut?
Ja, det krävs ingen särskild behörighet för att delta i hundutställning. Så länge hunden är registrerad i SKK kan den ställas ut.
En kryptorkid hund (hund där ena eller båda testiklarna inte har kommit på plats i pungen) får ej användas i avel och kan därför inte heller ställas ut. Ej heller hanhund som kastrerats.
Särskilda regler kan gälla för kirurgiskt kastrerade hanhundar. Läs mer om detta på SKK:s hemsida: Kastrerad hund | Svenska Kennelklubben (skk.se)
Varför bör man som uppfödare ställa ut?
Utställning är ett utvärderingsverktyg för uppfödarens avelsarbete. Ett gott betyg på utställning är ett kvitto på att valparna svarar upp mot rasstandarden.
Det är därigenom även ett effektivt sätt att marknadsföra sin kennel. Ju mer välmeriterade hundar en kennel har, desto mer kan man locka valpköpare, och inte minst valpköpare som också vill ställa ut.
– Med utställningsmeriter kan jag visa vad mina hundar går för. Andra uppfödare kan bli intresserade av att köpa valpar eller vilja använda min hane till parning, säger Annika.
Och så är det ju såklart roligt att ställa ut. På hundutställning får du träffa uppfödarkollegor och andra rasintresserade, och ha trevligt även utanför ringen.
– Utställning är en bra möjlighet att knyta kontakter. Har man tur ser man en hund som man blir nyfiken på. Jag såg en valp på utställning i Finland, som var trevlig i exteriören, lynnet och hade otrolig utstrålning i ringen. Jag såg till att hålla koll på den valpen, och när han var 3–4 år gammal hörde jag av mig till uppfödaren och fick använda hunden till parning, berättar Annika.
Hur kommer man i gång om man inte ställt ut tidigare?
Läs på. Besök utställningar så att du bekantar dig med hur det ser ut och vilka moment som ingår. Om du inte är aktiv utställare själv, ta kontakt med en uppfödarkollega som är det och fråga om du kan följa med när den ska ställa ut. Då får du tips, råd och vägledning från en person som kan.
Annikas tips är att ställa ut på en utomhusutställning, första gången. Det är ofta lättare för den ovana hunden, då det exempelvis inte är lika trångt och inte lika hög ljudnivå.
På SKK:s hemsida hittar du alla länsklubbs-, ras- och specialklubbsutställningar.
– Våga testa! Ut och ha kul! Du har samma hund när du åker hem som när du åker dit, och man älskar ju sina hundar hur det än går i ringen, säger Annika.
Vad ska man träna på inför en utställning?
Det absolut viktigaste för hundens skull är att du tränar på hanteringen. Vid utställning måste hunden klara av att domaren tar i den, tittar på tänder och bett – och att hunden under den tiden kan stå still.
– Träna genom att klappa, stryka, känna igenom hundens rygg, lår, tassar och bettet, medan hunden står still. Kom ihåg att belöna önskvärt beteende. När hunden känner sig trygg i det, låter du en familjemedlem göra det. Sedan utökar du svårigheten med att en person utanför familjen får känna igenom hunden, tipsar Annika.
Mindre raser står på ett bord när domarens hantering sker, och behöver således tränas inför detta. Använd ditt köksbord, med en matta så hunden inte halkar. Ställ upp hunden på bordet och ge belöning för att den blir kvar. Öva hanteringen på bordet.
Du behöver även träna hunden på att röra sig i trav vid sidan om dig och att stå still för bedömning, även när domaren kommer fram.
Delta gärna i ringträning. Det finns på många länsklubbar eller hos privata aktörer som håller i hundkurser.
Är hundens välmående en del i bedömningen på utställningen?
– Ja. Om hunden är korrekt byggd, men exempelvis överviktig, ovårdad i pälsen eller omusklad har den inte en chans. Om hunden visar extrem rädsla och flyktbeteende, vägrar låta sig hanteras eller är aggressiv, åker den ut. En hund som inte mår bra vinner inga utställningstitlar, berättar Annika.
Om hunden visar ett visst obehag, kan det bero på att hunden är ung, inte tillräckligt tränad för situationen, ovan eller känner att ägaren är nervös. Då tar sig många domare tiden att gulla lite extra med hunden för att göra den mer trygg, och den kan ta meriter ändå.
Annika är noggrann med att poängtera att hundens mentalitet och hälsa är det absolut viktigaste för henne, eftersom det är det valpköparna lever med varje dag.
– Det händer absolut att en hund som har en fantastisk utstrålning i ringen, men som inte är den snyggaste exteriört, kan tampas i toppen tack vare sin trevliga mentalitet.
Hos SKK kan du läsa på om vilka championat och titlar som finns att vinna: Championat och titlar | Svenska Kennelklubben (skk.se)