Så tar du hand om kaninen
Många tycker att kaniner är relativt enkla sällskapsdjur. Ändå finns det en hel del man måste ta hänsyn till för att sällskapskaninen ska må bra. Vi ger dig råd om vad du behöver tänka på.Sällskap
Kaniner är sociala varelser och kräver uppmärksamhet för att trivas. De trivs bra i grupp och det är därför bra om du kan ha flera kaniner tillsammans så att de inte känner sig ensamma. För att kunna ha kaniner ihop är det viktigt att de som inte ska gå i avel kastreras. Det underlättar samvaron mellan kaninerna och innebär också stora hälsovinster, särskilt för honor. Okastrerade hanar får inte hållas tillsammans eftersom det finns en risk att de skadar varandra allvarligt. Okastrerade hanar bör inte heller hållas tillsammans med andra kaniner.
Yta
Det är viktigt att kaninerna har plats att röra sig. Vilken minimiyta som gäller beror på till exempel deras vikt och bestäms av Djurskyddslagen. Minimimått enligt lagen är 0,7 m² för två kaniner mellan 2 - 3.5 kg, men kaniner behöver betydligt större yta än så för att må bra.
Botten
Om kaninerna hålls i en bur ska botten täckas med strö och hållas ren och torr. Du bör städa och byta strö varje dag. Om kaninerna hålls i bur på sommaren och buren ska stå på gräs kan du ha nät i botten så att kaninen kan beta.
Miljö
Du kan ha din kanin ute året om, men på vintern måste buren vara upphöjd från marken så att kylan inte tränger igenom. Det är också viktigt att ge skydd för nederbörd, värme, sol, fukt, blåst, kyla och andra djur. Kaniner mår inte bra i allt för hög värme och under varma sommardagar kan du, förutom att ge kallt vatten att dricka, se tills så att buren står i skugga samt ha fuktigt underlag i buren som leder bort värme. Om du har din kanin inomhus ska du undvika stillastående luft. Om du har dina kaniner ute året om är det extra viktigt att de har sällskap av en artfrände eftersom det är mycket sociala djur.
Stimulans
Kaniner behöver en stimulerande miljö med goda möjligheter att sysselsätta och bete sig naturligt. Exempel på saker de tycker om att göra är att fläta samman och bygga bo med hö eller halm och gräva i jord. Rikligt med halm eller långt grovfoder och en låda med jord att gräva i ger därför god stimulans samtidigt som det håller ordning på tänder och klor. Kaniner kan tränas till att exempelvis göra tricks, hoppa över hinder och komma på inkallning. Att träna dina kaniner kan vara ett bra sätt för dig att lära känna hur dina kaniner fungerar och det ger också dina kaniner mental stimulans.
Kaniner behöver kunna hoppa omkring för att må bra. Det är därför viktigt att ytan är tillräckligt stor och att djuren får komma ut och springa fritt minst en gång om dagen. Kaniner är lätta att få rumsrena och kan då vara helt frigående med tillgång till toalett och en skyddad bas. Kaniner måste också ha tillgång till en hylla som de kan sitta på och gömma sig under. Du kan till exempel använda en bolåda med tak. Det viktiga är att alla djur i gruppen får plats att sitta samtidigt.
Foder
Kaniner är betesdjur och ska alltid ha fri tillgång till fräscht grovfoder som hö eller gräs, vilket helst ska utgöra 100 procent av kaninens foderintag. Du kan också ge kaninen obesprutat grönfoder som olika sorters kvistar och blad. Eftersom kaniner mår bra av att vara sysselsatta med att gnaga i långa stunder ska de alltid ha tillgång till någonting att gnaga på.
Frukt och grönsaker ska helst undvikas då det innehåller mycket socker vilket är skadligt både för tänder och kan leda till allvarliga mag- och tarmsjukdomar. Kaniners tänder växer hela livet och för att tänderna ska bibehålla sin rätta längdslipas tänderna ner av att tugga på hö.
Gnagarblandningar ska du undvika helt då kaninen kommer att välja ut det godaste och minst näringsrika först, vilket kan leda till sjukdomar och ohälsa som övervikt. Det är också viktigt att tänka på att alla djur i buren ska ha möjlighet att äta samtidigt.
Läs mer om hur du utfodrar din kanin rätt här.
Foderbyte
Kaniner är mycket känsliga för tvära foderbyten. Hastiga foderbyten kan leda till att kaninen får olika magproblem. Därför är det viktigt att du introducerar ett nytt foder successivt och med små mängder åt gången så att kaninens mage hinner vänja sig. Detta är speciellt viktigt att tänka på när du byter foder från hö till färskt gräs. Om du upptäcker att kaninens hälsa förändras under tiden och djuret visar symtom som diarré och upphörd aptit eller avföring ska du genast sluta ge det nya fodret och kontakta en veterinär.
Vatten
Kaninen ska alltid ha tillgång till rent och fräscht vatten. Du bör byta vatten varje dag. Om buren står utomhus och det är varmt ute är det bra att ge din kanin kallt vatten. Om det i stället är kallt ute (kallare än 0°) ska du ge uppvärmt vatten minst två gånger. Det är naturligare för kaninen att dricka ur skål än ur flaska och särskilt på vintern är det viktigt att inte ha flaska med metallpip.
Tänder och klor
Kaninens tänder växer ständigt. Därför är det viktigt att djuret har möjlighet att slipa sina tänder genom att till exempel äta hö och gnaga på grenar eller pinnar. Klorna slipas när kaninen till exempel gräver i jord, men du måste också komma ihåg att klippa kaninens klor vid behov.
Relaterade artiklar
Så ger du din kanin ett lyckligt liv | Sveland Djurförsäkringar