Skötselråd för ditt marsvin
Marsvin behöver få rätt skötsel, aktivering och bra omvårdnad, annars kan de lätt bli sjuka. En välstädad bur och lämplig utfodring är därför viktigt för att marsvinen ska må bra.Flockdjur
Marsvin får och ska inte hållas ensamma. De är flockdjur och trivs bäst i sällskap med andra marsvin. Tänk bara på att inte blanda hanar och honor, såvida du inte vill ha massor av marsvinsungar förstås.
Tillräckligt utrymme
Det är viktigt att marsvin har ordentligt med plats för att kunna röra sig fritt. Burar av till exempel plast är att föredra eftersom de är lätta att rengöra och till skillnad från en bur i trä, riskerar den inte att gå sönder om marsvinet tuggar på den.
Burens placering
Marsvinet trivs bäst i ett ljust rum som inte är för varmt. Undvik därför att placera buren i starkt solljus och vid varma element. Under sommaren kan marsvin bo utomhus så länge temperaturen inte går under 0 grader. Buren bör även vara på en plats i bostaden där det inte drar, det eftersom risken för förkylning ökar. Tänk på att buren bör vara på en plats där djuret får lugn och ro och ställ gärna buren på ett bord eller liknande så att marsvinet kan komma upp och spana på omgivningen.
Städad bur
Dålig burhygien kan vara skadligt för marsvinet. En städad bur ökar marsvinets välmående och trivsel och minskar risken för att djuret kommer i kontakt med urin och avföring. Speciellt känsliga är de för urinångor som kan irritera marsvinets nos och ögon. Trampdynorna kan även bli såriga om bottenströet är fuktigt. Underlaget i buren ska därför skyddas mot fukt. Se till att städa buren minst en gång i veckan.
Aktivera ditt marsvin
Marsvin behöver mycket utrymme för att kunna röra sig fritt. De är livliga djur som behöver aktiveras. Bygg din egen inomhushage eller köp en rasthage där du kan släppa ut marsvinen ofta. Utöver marsvinskompisar tycker marsvin om att aktiveras med till exempel hö och grenar, rör som de kan springa igenom och ett hus med platt tak där de kan spana på omgivningen.
Tänder
Marsvinens tänder växer hela livet. De främre tänderna kan bli för långa om de inte slits ner regelbundet genom hårt tuggmotstånd. När de inte utsätts för tillräckligt slitage så får djuret besvär med sina tänder och ont i munnen. För marsvin är det ofta fel kost som leder till besvär med tänderna. Om framtänderna blir för långa, bör du kontakta veterinär. Läs vår artikel om tandproblem här.
Rätt utfodring
Felaktig kost är en vanlig anledning till varför marsvin drabbas av tandsjukdomar eller allvarliga besvär med magen. Marsvinen ska ha fri tillgång till hö. Hö är den viktigaste delen i marsvinens kost eftersom det sliter ner tänderna samtidigt som det är bra för matsmältningen. Om det blir för mycket energirik och lättsmält mat som gnagarblandningar, bröd eller banan kan det i längden orsaka besvär. För lite C-vitamin i kosten är ett annat vanligt problem, därför är det viktigt att man utfodrar sitt marsvin med t.ex. paprika, olika kålsorter, persilja, selleri och apelsin.
Klorna
Det är viktigt att man inspekterar och klipper klorna på marsvin vid behov. Om klorna blir för långa börjar de skruva sig och marsvinet kan få mycket ont när den rör på sig. Klipp klorna med en klosax och se till att inte skada pulpan som finns inne i klon. Om du ändå skulle vidröra pulpan och det börjar blöda kan du stoppa blödningen med hjälp av en papperstuss.
Pälsvård
Även om marsvin sköter sin egen päls kan den behöva lite extra omsorg. Det ökar marsvinets välmående och är samtidigt en hygienisk åtgärd. Borsta och kamma marsvinet regelbundet, i synnerhet långhårsmarsvin. Angoramarsvin kan få upp till 20 cm lång päls. Om man inte tar hand om pälsen kan den tova sig och urin och spillning kan fastna i den. Korthårs- och virvelmarsvin behöver endast borstas under fällningen på våren och hösten.
Tänk på detta:
- Se till att marsvinet inte kommer i kontakt med elsladdar.
- Se upp för giftiga växter som azalea, hyacint och ranunkel etc.
- Använd inte starka rengöringsmedel när du städar buren.
- Se till att du har en försäkring till ditt marsvin. Läs mer om vår smådjursförsäkring här!