Utfodring av din sällskapsmus och tamråtta
Möss och råttor är inte alls så tåliga som man först kan tro. Till skillnad från vilda möss och råttor kan tamråttor och tammöss bli väldigt sjuka om de inte får rätt skötsel och omvårdnad. Felaktig kost kan orsaka en mängd följdsjukdomar som håravfall, njursvikt och problem med levern.Tamråttor och möss är allätare vilket innebär att de behöver både animalisk föda och grönsaker. Tamråttan behöver ha fri tillgång till foder eftersom de äter mycket i förhållande till sin storlek.
Pellets
Som huvudfoder är pellets ett bra alternativ att utfodra möss och råttor med. Det har ett lågt fettinnehåll och innehåller många näringsämnen som djuret behöver. Hela 80% av fodret ska innehålla de fyra sädesslagen havre, vete, korn och råg.
Vatten
Gnagarna behöver ha tillgång till nytt och fräscht vatten varje dag. Vattenflaska med pip är oftast lättare att använda istället för en vattenskål. Nackdelen med skål är att vattnet blir smutsigt fort. Tamråttan har ett vitaminbehov som man kan behöva tillfredsställa genom att tillsätta multivitamin i dricksvattnet.
Undvik
Fröer, nötter och annan mat som är rik på fett kan orsaka en mängd sjukdomar, till exempel problem med levern, håravfall och njursvikt. Se upp för så kallade gnagarblandningar då det innehåller allt för mycket feta frön och nötter. Dessa blandningar är inte näringsrika och leder ofta till övervikt. Även stora mängder söt, salt och allt för kryddad mat bör undvikas.
Godis
Vill du ge godsaker emellanåt kan du ge små bitar bröd, magert kött, färsk frukt eller grönsaker. Tänk på att tammöss kan bli förgiftade av blåsyran som finns i stenfrukter som till exempel persika och plommon. Nötter bör man inte ge i torrfodret om man har råttor som lätt lägger på sig. Ge istället nötterna som godis vid sidan av så har du koll på hur mycket de äter.
Tillskott
Som tillskott kan man emellanåt ge olika rotfrukter, frukt och bär. Dessutom kan det vara bra att ge råttan animaliskt protein i form av proteinkulor eller råttpellets cirka en gång i veckan. Resterande kan utgöras av lite blandad nyttig husmanskost och grönsaker, men se till att skölja dem noga då de kan vara besprutade med gifter.
Gnagmaterial
Eftersom tänder på gnagare växer hela livet, är det viktigt att de slits ordentligt.
Se därför till att de har tillgång till gnagarpinnar och annat gnagmaterial som sliter ner tänderna till en lagom längd. När de inte utsätts för tillräckligt slitage kan djuret få besvär med sina tänder. Råttan och musens tänder ska inte behöva klippas men om de mot förmodan blir för långa, bör man uppsöka veterinär. Läs vår artikel om tandproblem hos smådjur här.