Alla artiklar

Första tiden med valpen

Att ha valp är jobbigt, omtumlande, uttröttande och alldeles underbart! Det är mycket att tänka på den första tiden tillsammans. Vi har samlat några tips och råd till den nyblivna valpägaren.  
Senast uppdaterad 3 april 2025
Valp staffe
Sammanfattning

Hantering och hälsa: Det är viktigt att regelbundet hantera valpen för att vänja den vid att bli undersökt. Kontrollera öron, mun, tassar och kropp, samt vänj valpen vid tandborstning och kloklippning. Att känna till valpens normala kroppstemperatur och allmäntillstånd hjälper dig att snabbt upptäcka eventuella hälsoproblem

Avmaskning: Valpar bör avmaskas regelbundet enligt veterinärens rekommendationer. Detta är viktigt för att förebygga parasitangrepp som kan påverka valpens hälsa

Rumsrenhet: Att träna valpen till att bli rumsren kräver tålamod och konsekvens. Ta ut valpen ofta, särskilt efter måltider och sovstunder, och beröm den när den gör sina behov utomhus

Miljöträning: Introducera valpen till olika miljöer och situationer för att göra den trygg och säker. Låt valpen träffa olika människor, djur och uppleva olika ljud och platser i sin egen takt

Olycksfall: Valpar och unghundar är överrepresenterade i statistiken över olycksfall. Tyvärr är det vanligt att valpar springer lösa ut i vägar och blir påkörda av bilar. Håll därför valpen kopplad.

Försäkra din valp

Att välkomna en valp till familjen är en spännande och omvälvande tid, men det är också en period då valpen är extra sårbar – nyfikenheten och den orutinerade kroppen gör att olyckor lätt händer. Därför är det otroligt viktigt att ha en hundförsäkring redan innan du hämtar hem din valp. Med Sveland Hundförsäkring får du ett tryggt skydd som täcker både olycksfall och sjukdomar, så att du kan fokusera på att ge din nya familjemedlem den bästa möjliga starten i livet.

Teckna din försäkring här!

Att knyta an till sin valp 

Den första tiden i ett nytt hem är en stor omställning för valpen. Det viktigaste är att skapa trygghet både inomhus och utomhus. Låt valpen utforska i sin egen takt och vänta några dagar med att bjuda hem besökare. Lär känna varandra och låt valpen undersöka den nya hemmiljön i sin egen takt.

Att börja träna på kontaktövningar med din valp kommer ge dig mycket tillbaka. En bra kontaktövning är att hålla en godis i handen och vänta tills valpen tittar på dig innan den får godisen och beröm. Valpen kommer att titta på dig förr eller senare, även om det bara är en pytteliten stund. Ganska snart kommer valpen att koppla ihop ögonkontakt med något positivt. Upprepa detta i olika situationer, exempelvis vid matdags eller på promenader, för att stärka kontakten mellan er. Träna även in valpens namn.

Valpens sömn

Valpar sover upp till 20 timmar per dag och behöver en egen plats där de kan vila ostört. Ha gärna valpens bädd nära dig de första nätterna för extra trygghet. Stör eller väck aldrig valpen när den sover.

Hantering och hälsa 

Vänj valpen vid att bli hanterad genom att försiktigt och regelbundet känna igenom kroppen, titta i öron och mun samt lyfta tassarna. Att tidigt vänja valpen vid tandborstning och kloklippning underlättar framtida skötsel.

Vid ungefär 3 månaders ålder börjar valpen tappa sina mjölktänder, och vid ungefär 7 månaders ålder har de flesta hundar bytt ut alla mjölktänder mot permanenta. Borsta tänderna dagligen eller några gånger i veckan för att förebygga tandproblem.

Klorna bör klippas varannan vecka. Du och din valp måste successivt bygga upp ett förtroende där du får lov att hantera tassarna och klippa klorna. På så sätt blir hunden van och trygg med kloklipp och det blir lättare att ta hand om tassarna om hunden får bekymmer.

Ta tempen på din valp när den är frisk. Normalt sett ligger kroppstemperaturen på 38-39 grader hos en hund. Att veta hur din valp ser ut, beter sig och känns när den är frisk är till stor hjälp om den någon gång blir sjuk.

Avmaskning

Valpar behöver avmaskas rutinmässigt. Uppfödaren brukar ha avmaskat valpen innan leverans, men du bör avmaska minst en gång efter hämtningen. På unga valpar räcker det med att använda ett medel som har effekt mot spolmaskar, t ex Banminth. Hunden bör sedan avmaskas igen någon gång mellan 6 mån och 1 års ålder. Vid detta tillfälle kan det vara lämpligt att använda ett avmaskningsmedel med bredare spektrum (med effekt mot olika slags maskar), t ex Axilur.

Rumsrenhet

Rumsrenhetsträningen börjar direkt. Valpen behöver kissa ofta, ungefär en gång i timmen och särskilt efter sömn, mat och lek. Ta ut den till samma plats varje gång, så att den kan koppla ihop just det stället med toalettbesök och beröm lugnt när den gör sina behov utomhus. Valpar har inte förmågan att hålla sig, så straffa aldrig valpen vid olyckor. Torka bara upp och var mer uppmärksam nästa gång. Vid 6 månaders ålder brukar de flesta valpar vara rumsrena.

Miljöträning och socialisering 

Låt valpen tidigt vänja sig vid olika typer av miljöer, människor och ljud. Gå på olika underlag som gräs, asfalt, grus, sand och olika typer av golv. Besök både stad och landsbygd och öva på att åka hiss, buss, bil och tåg.

Att delta i en valpkurs tillsammans är jättebra, även om du har haft hund förut.

Angående hundmöten är det bra att träna valpen på att träffa andra hundar, men med det sagt bör ni inte hälsa på varenda hund ni möter. Välj istället ut ett par snälla och stabila hundkompisar som valpen får leka med. 

Kom ihåg att ta det lugnt i början. Stressa inte och ta miljöträningen i små steg, det ska ske på ett lugnt och trivsamt sätt. Allt nytt är väldigt uttröttande för en liten valp. Du som valpägare ska stå för trygghet, närhet och omvårdnad.

Läs mer om socialiseringsträning här: Socialisera och miljöträna valpen | Sveland Djurförsäkringar

Ensamhetsträna 

När valpen fått göra sig ordentligt hemmastadd ska du börja vänja den vid att bli lämnad ensam korta stunder.

Börja ensamhetsträningen i små steg, med att bara gå till ett annat rum en liten stund. Efter att detta fungerar utan svårigheter kan du testa att lämna din valp ensam hemma i några minuter, kanske när du ska kasta soporna eller hämta posten. Öka gradvis tiden men lämna aldrig en hund ensam för länge. Gör ingen stor sak av att du går eller kommer tillbaka.

Läs mer om ensamhetsträning här: Lyckas med ensamhetsträningen | Sveland Djurförsäkringar

Uppfostra valpen

I leken tränar valpen muskler och sinne och lär sig sina starka och svaga sidor. Var gärna nere på golvet och lek med den för att stärka banden mellan er. Valpar undersöker världen genom att bita, skälla och tugga.

Valpen kommer högst troligt att bitas ibland. När det händer, avled valpen med en leksak istället för att säga "nej". Var konsekvent med regler och belöna önskat beteende. Det räcker inte med att göra det här en gång, utan det krävs konsekvens och tålamod innan valpen förstår.

Om ni är flera i familjen, enas om vilka regler som gäller. Vilka möbler får den vara i? Kommer tiggande tillåtas? Här gäller det sedan att vara konsekvent, annars kommer valpen aldrig förstå när den gör rätt. 

Ska man motionera valpen? 

Valpar mår bra av att röra på sig i sin egen takt och efter sin egen förmåga. Att röra sig varierat, tex i skog och mark, är ett bra för att stärka hundens kropp. 

Olycksfall 

Valpar och unghundar är överrepresenterade i statistiken över olycksfall. Unga hundar har ganska gängliga kroppar och inte någon vidare konsekvensanalys. Tyvärr är det vanligt att valpar springer lösa ut i vägar och blir påkörda av bilar. Man bör därför se till att alltid hålla uppsyn över sin valp, och gärna hålla den kopplad.

Det är viktigt för unga hundar och valpar att få den sociala träningen som lek med andra hundar innebär. Men välj hundens lekkamrater med omsorg – gärna en hund i samma storlek och med liknande leksätt som valpen.

Relaterad läsning:

Valpens första år - tips och råd | Sveland Djurförsäkringar

Socialisera och miljöträna valpen | Sveland Djurförsäkringar

Saker till valpen | Sveland Djurförsäkringar

Samlingssida för nyblivna valpägare | Sveland Djurförsäkringar

Lära valpen sitt namn | Sveland Djurförsäkringar