Vad gör jag om min hund blivit biten?

Vi får dagligen frågor kring hur man ska gå tillväga om ens hund blivit biten av en annan hund. Gäller försäkringen och vem är egentligen ersättningsskyldig? Här listar vi steg för steg vad du ska göra rent praktiskt.   

I en situation där din hund blivit biten av en annan hund eller tvärtom kan det vara svårt att tänka klart och veta vad man ska göra. Du känner kanske chock, rädsla eller ilska och fokus ligger på att skydda och hjälpa den skadade hunden. Vi har satt ihop en lista med punkter kring vad du ska tänka på om olyckan är framme. 

1. Om din hund skadats av en annan hund ska du se till att få den andra ägarens personuppgifter. Om ägaren avviker, vägrar att uppge sina uppgifter eller avsiktligt orsakat en skada ska du göra en polisanmälan. 

2. Undersök din hund och kontakta eller uppsök veterinär beroende på hur allvarlig skadan är. 

3. I samband med veterinärbesöket kontaktar du ditt försäkringsbolag där din hund är försäkrad och berättar vad som hänt. 

4. Du väljer själv om du vill använda din försäkring eller betala veterinärkostnaderna ur egen ficka. 

5. Det är ägaren till den bitande hunden som ansvarar för att kontakta sitt eget hemförsäkringsbolag. De ska sedan sköta eventuell utbetalning till dig. Har personen ingen hemförsäkring är denne ändå skyldig att ersätta dig. 

Viktigt att tänka på
En viktig sak att tänka på är att se till att en ansvarsförsäkring ingår i din vanliga hemförsäkring. Kontrollera också att bitskador ingår i denna. Ett ansvarsskydd innebär att du kan få hjälp med förhandling och beviljat skadestånd om du skulle bli krävd på skadestånd av någon efter till exempel en olycka.

Här tipsar vi om hur du kan minska risken för att hundar hamnar i bråk och biter.

Här kan du läsa om vad lagen säger om hundattacker. 

Här kan du läsa om vad som händer med din försäkring om din hund har blivit biten. 

Har du frågor om din djurförsäkring eller vill du teckna en försäkring till ditt djur? Ring oss så hjälper vi dig!

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Fler försäkringar för dig

Sveland Hundförsäkring