Så får du en lyckad semesterresa med hunden
Funderar du på att resa bort och vill gärna ha med din fyrbenta familjemedlem på resan? Oavsett om du planerar att åka bil, flyga eller ta tåget med hunden krävs förberedelser och kunskap om gällande regelverk. Sveland Djurförsäkringar har samlat information som kan vara bra att känna till inför resan.Ta hänsyn till regelverket vid utlandsvistelse
Väljer du att ta med dig hunden utomlands är det viktigt att kontrollera om det finns allvarliga sjukdomar eller parasiter i landet ni ska besöka. Det finns även olika krav och regler beroende på vilket land ni ska resa till.
Generellt för utlandsresor gäller att djuret ska vara vaccinerat minst 21 dagar innan avresa, ha ett individuellt EU-pass, en giltig id-märkning. För att få ett pass till en hund vänder du dig till en veterinär. Flera länder kräver också att djuret är avmaskat från dvärgbandmask. Du kan alltid vända dig till landets ambassad och ta reda på vad som gäller. Vad som gäller när du sedan ska föra tillbaka hunden till Sverige igen kan du se på Jordbruksverkets webbplats.
Åka bil med hunden
Det är viktigt att hunden får en trygg och behaglig bilfärd. Under bilfärden ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Det är även viktigt att hunden sitter säkert i bilen, antingen i en särskild transportbur eller fastspänd med ett säkerhetsbälte för hundar. Om hunden är lös i bilen kan den snabbt öka i vikt när hastigheten är hög. En chihuahua, som vanligtvis väger runt två kilo, kan exempelvis väga drygt 80 kilo vid en krock i 50 km/h. Skulle du som förare behöva göra en inbromsning eller en kraftig sväng och hunden är lös i bilen, riskerar du att snabbt tappa kontrollen eller få hunden i nacken. Läs mer här: Så gör du bilfärden tryggare för hunden.
Tänk på att temperaturen snabbt kan stiga i en varm bil. Till exempel kan 27 grader kl. 13:30 bli 52 grader inuti fordonet om solen är framme. Ett bra tips är att ha en kyldyna i bilen för att motverka värmen. Även om värmen är uthärdlig för människan kan hunden snabbt bli överhettad och drabbas av skador eller i värsta fall avlida. Läs mer här: Lämna inte hunden i en varm bil. Tänk på att vara försiktig även på vintern. Läs mer här: Hund i bil i minusgrader.
Flyga med hunden
Den som ska flyga behöver ta reda på flygbolagets regelverk för djur. Vanligt är att hundar under åtta kilo får åka med inne i planet, medan större hundar ska placeras i en godkänd transportbur som checkas in i lastutrymmet. Tänk på att vänja hunden vid buren ett par dagar innan avresa och ta reda på vart närmaste veterinär/djursjukhus finns på ankomstplatsen och telefonnummer dit. Se även till att ha med dig ett reseapotek till hunden. Bra saker att ha med i reseapoteket är bland annat åksjuketabletter, fästingmedel och fästingplockare samt myggnät. Läs mer här: Flyga med hunden.
Resa med färja
Kontrollera med färjebolaget vad som gäller. Även om du fått besked att de tillåter hundar måste du ibland redan vid bokningen meddela att hunden ska med på resan. På vissa färjor måste hunden stanna i bilen under resan och på andra färjor finns det speciella hundrum, där hundar får ligga på golvet vid husse eller mattes sittplats.
Resa med tåg
Kontrollera med tågbolaget och ta reda på vilka regler som gäller innan avfärd. Om du reser med SJ eller Skånetrafiken finns det vissa vagnar där det är tillåtet att ta med hunden. På nattågen gäller samma regler i både sittvagn och liggvagnskupé. Läs mer här: Ta med hund på tåget-tips inför resan.
Innan du reser
För djurägare kan det vara svårt att bestämma om hunden ska få följa med eller stanna hemma under semestern. Vissa ägare har för vana att lämna sin hund hos anhöriga eller på djurpensionat, medan andra reser både långt och ofta med sina hundar. För det mesta fungerar det bra att resa med hund. Nyckeln till en bra semester för alla är god planering.
Som djurägare bör du fråga dig om hunden har samma behållning av att resa som vi människor. Om man har möjlighet att låta någon ta hand om hunden på hemmaplan kan det ofta ha en minst lika trevlig semester hemma även om ägarna åker bort. Vissa hundar kan exempelvis tycka att det är stressande eller påfrestande att flyga eller trängas med andra människor på ett fullt tåg. Vissa hundar är även känsliga för värme.
Relaterade artiklar
Semestra med hund | Sveland Djurförsäkringar
Sommartips från Svelands hund- och kattägare | Sveland Djurförsäkringar