Semestra med hund
Visst vore det underbart att kunna semestra med hela familjen, även hunden? Med rätt planering kan ni få en riktig drömsemester tillsammans. Sveland och etologen Emma Almquist ger tips och råd om att åka på semester som hundägare – både med och utan hunden.Hur vet man om man bör eller inte bör ta med hunden på semester?
Alla hundar är olika, och varje individ reagerar på sitt sätt på nya miljöer. Men generellt sett finner hunden trygghet i ägaren, snarare än i en plats och många hundar har därför inget emot att komma till nya platser – så länge ägaren är med.
– Hundar är ofta väldigt vana vid att komma till nya platser. De vet att det ofta leder till bra saker, säger Emma Almquist.
Fundera över hur just din hund brukar reagera på att följa med dig till nya platser. Blir den stressad och orolig av det? Då är det värt att överväga om den i stället ska få bli hemma, och bli passad av en person den känner sig trygg med. Det är viktigt att komma ihåg att hunden ska kunna finna ro att vila och återhämta sig, även på semestern.
På semester med hunden
- Ta med saker hemifrån: Nya platser är fulla av nya dofter som kan riskera att stressa hunden. Hundar sprider sin egen doft bland annat genom att urinera, vilket sällan är populärt. Saker hemifrån med välbekanta dofter är därför viktiga för att hunden ska känna sig trygg. Ta med hundens bädd, filtar, leksaker och matskålar och placera ut sakerna innan du släpper in hunden på semesterboendet. Låt gärna hunden ha en avskärmad plats den första dagen om du är orolig för att den ska bli överrumplad av den nya miljön.
- Kolla upp aktiviteterna i förväg: Ta reda på om man får ta med hundar på restauranger, kaféer samt andra aktiviteter och ställen som ni planerar att besöka under semestern.
– Vissa hundar tycker det är jobbigare att bli lämnade ensamma när de är på en ny plats, förklarar Emma Almquist.
Kunde man inte ta med hunden på fiket? Det är aldrig ett alternativ att lämna den i en varm bil – inte ens för ett snabbt ärende. Här kan du läsa vår artikel om farorna med att lämna hunden i bilen. - Kom ihåg hundens behov: Semestern ska vara kul för alla – glöm inte bort just din hunds behov av stimulans. Försök hitta sätt att söka, apportera eller på andra sätt arbeta, även på semestern. Tänk också på att det måste finnas tid för återhämtning. Nya aktiviteter, miljöer och rutiner kan vara utmanande för hunden, som därför kan behöva mer vila än vanligt. Avsätt tid för detta – det kan vara bra även för oss människor.
- Om hunden blir sjuk: Inför resan är det bra att ta reda på var närmaste djursjukhus finns samt vilka öppettider som gäller under tiden ni är där på semester. Svelands kunder får kostnadsfria samtal till Sveland vårdguide, som ger råd, stöd och hänvisar vidare till rätt vård när din hund blivit sjuk eller skadat sig.
Se även till att ni reser säkert med hunden, speciellt om ni färdas i bil. Läs gärna vår artikel om hur man gör bilfärden tryggare.
Låta hunden bli passad under semestern
Ibland är det bättre att låta hunden stanna hemma och bli passad av någon den känner sig trygg med. Se till att informera personen som passar hunden om vilket djursjukhus ni brukar besöka om något skulle hända, samt om hundens försäkringsnummer. Det är även en god idé att skriva ner saker som kan vara bra att veta om hunden, såsom vilka tider den äter, hur mycket mat den ska ha och när ni brukar gå ut på promenader. Ge även tips på vad hunden blir stimulerad av och tycker om att göra.
Lämna hunden på pensionat
Om hunden ska bo på pensionat kan det vara en god idé att besöka pensionatet och träffa personalen i förväg. Finns det möjlighet att skola in hunden kan det vara bra för att minska riskerna för stress. Vill du vara säker på att företaget för en seriös verksamhet kan du titta efter H-märkning, vilket är Sveriges Hundföretagares officiella märkning. Man kan då bland annat vara säker på att företaget uppfyller vissa utbildningskriterier och etiska ställningstaganden.
Resa utomlands med hund
Skulle hunden bli sjuk eller skada sig på en resa utanför Sveriges gränser? Ingen fara – Svelands hundförsäkringar gäller inom hela EU, EFTA-området samt Storbritannien.
Om du planerar att resa med din hund utanför Sveriges gränser, ta reda på vilka regler som gäller för det specifika landet du ska resa till. För resor inom EU måste hunden vara id-märkt, rabiesvaccinerad och ha ett giltigt husdjurpass. Dessa förberedelser görs hos veterinär. Tänk på att djuret måste vaccineras 21 dagar innan hemresan till Sverige.
Det finns även svenska regler som måste uppfyllas för att hunden ska få komma tillbaka in i Sverige. Dessa regler varierar beroende på vilket land man har rest till. På Jordbruksverkets hemsida finns information om vad som gäller för resor utomlands med hund.
Läs mer
Sommartips från Svelands hund- och kattägare
Regelverk för att resa med hunden