Alla artiklar
3 min lästid

Semestra med hund

Visst vore det underbart att kunna semestra med hela familjen, även hunden? Med rätt planering kan ni få en riktig drömsemester tillsammans. Sveland och etologen Emma Almquist ger tips och råd om att åka på semester som hundägare – både med och utan hunden.
Senast uppdaterad 7 april 2025
Border collie semestra med hund

Hur vet man om man bör eller inte bör ta med hunden på semester?

Alla hundar är olika, och det är viktigt att utgå från just din hunds behov. Vissa trivs bra med att följa med till nya platser, särskilt om ägaren är med, medan andra kan bli stressade. Fundera på hur din hund brukar reagera i nya miljöer. Om den har svårt att komma till ro kan det vara bättre att den stannar hemma hos någon den känner sig trygg med.

På semester med hunden

För att hunden ska känna sig trygg i den nya miljön är det bra att ta med saker hemifrån – till exempel bädd, filtar, leksaker och matskålar. Dessa välbekanta dofter hjälper hunden att slappna av. Placera gärna ut sakerna innan hunden släpps in på boendet, och ge den möjlighet att dra sig undan i början.
Kolla upp i förväg om hundar är välkomna på restauranger, kaféer och andra ställen ni vill besöka. Tänk också på att det inte är tillåtet att lämna hunden i en varm bil, ens för korta ärenden. Läs mer här: Lämna inte hunden i en varm bil | Sveland Djurförsäkringar

Kom ihåg hundens behov

Semestern ska vara rolig för både människor och djur. Hunden behöver stimulans även på resan, så försök inkludera aktiviteter som att söka, apportera eller leka. Samtidigt är det viktigt att ge tid för vila och återhämtning – nya intryck och miljöer kan vara tröttande för hunden.

Om hunden blir sjuk

Innan resan är det klokt att ta reda på var närmaste veterinär eller djursjukhus finns. Har du försäkring hos Sveland kan du få kostnadsfri rådgivning via Svelands Vårdguide.
Se också till att hunden reser säkert, särskilt i bil – läs gärna på om hur du gör bilresan tryggare: Bila tryggt med hund och katt | Sveland Djurförsäkringar

Låta hunden bli passad under semestern

Om hunden stannar hemma, låt någon den känner väl passa den. Lämna information om vanor, mat, promenader och kontaktuppgifter till veterinär samt hundens försäkringsnummer. Det är också bra att informera om vad hunden blir stimulerad av och tycker om att göra.

Ska hunden vara på pensionat, besök det i förväg och träffa personalen. En inskolning kan minska risken för stress. Leta gärna efter pensionat med H-märkning, vilket visar att verksamheten uppfyller krav på utbildning och etik.

Resa utomlands med hund

Skulle hunden bli sjuk eller skada sig på en resa utanför Sveriges gränser? Ingen fara – Svelands hundförsäkringar gäller inom hela EU, EFTA-området samt Storbritannien.

Om du planerar att resa med din hund utanför Sveriges gränser, ta reda på vilka regler som gäller för det specifika landet du ska resa till. För resor inom EU måste hunden vara id-märkt, rabiesvaccinerad och ha ett giltigt husdjurpass. Dessa förberedelser görs hos veterinär. Tänk på att djuret måste vaccineras 21 dagar innan hemresan till Sverige.

Det finns även svenska regler som måste uppfyllas för att hunden ska få komma tillbaka in i Sverige. Dessa regler varierar beroende på vilket land man har rest till. På Jordbruksverkets hemsida finns information om vad som gäller för resor utomlands med hund.

Läs mer:
Sommartips från Svelands hund- och kattägare
Regelverk för att resa med hunden

Så gör du bilfärden tryggare för hunden | Sveland Djurförsäkringar