Vanligaste sjukdomarna och skadorna hos hunden
Det är inte ovanligt att våra hundar råkar ut för sjukdomar och skador. Vilka är de vanligaste och vad innebär de? Vi listar de vanligaste sjukdomarna och skadorna hos hundarna som är försäkrade hos oss på Sveland.
Statistiken är hämtad från Sveland Djurförsäkringars skadestatistik. Skadorna och sjukdomstillstånden är listade utan inbördes ordning.
Tumör i juver
Uppkommer oftast på äldre tikar. Tumören upptäcks ofta att man hittar en svullnad eller knöl runt hundens buk. Vid upptäckt ska man kontakta veterinär omgående för vidare prognos. Om tumören har spridit sig så rekommenderas oftast en operation. För att minska risken för en juvertumör så kan man kastrera sin hund så tidigt som möjligt, då juvertumörerna ofta är hormonrelaterade. Det är viktigt att man konsulterar sin veterinär kring för och nackdelar med en kastrering. I förebyggande syfte kan man regelbundet känna igenom sin hund efter förändringar i form av knölar.
Hälta
Hälta kan bero på många saker. Det kan vara en fraktur, stukning eller en sårskada som ställer till det för hunden. Ibland kan hältan bero på artros och/eller problem med lederna. Oftast är det äldre hundar som drabbas av ledproblem, men även yngre hundar kan drabbas av utvecklingsrubbningar i lederna som kan orsaka hälta. En halt hund ska hållas i vila och veterinär bör alltid konsulteras om hältan är kraftig, djuret är mycket ungt, det uppstår en påtaglig svullnad, om hunden får feber eller om hunden blir allmänpåverkad.
Ledsmärta/artros
Ledsmärta hos hund kan till exempel bero på Osteokondros (tillväxtrubbning i leden), Höftledsdysplasi (HD, felaktig utveckling av höftleden), traumatiska skador som exempelvis korsbandsskador, infektion, övervikt eller artros, som är en kronisk ledsjukdom. Orsaken till att hundar drabbas av artros kan vara primär (utan annan orsak) eller bero på andra led- och skelettsjukdomar eller -trauma. Vanligast är att äldre djur drabbas men även unga djur med underliggande sjukdomar i rörelseapparaten kan få ledsmärtor.
De vanligaste symptomen på ledsmärta och artros är hälta och stelhet, men kan till exempel även vara att hunden får ett förändrat beteende, svullna och varma leder, visar smärta vid beröring, ökad oro eller får minskad aptit.
Om hältan, eller andra symtom på artros är lindriga och endast ses vid enstaka tillfällen under dagen kan man avvakta lite men om symptomen inte går över inom två veckor bör man uppsöka veterinär. Om hältan är påtaglig, håller i sig hela dagen, lederna svullnar och hunden har ett förändrat beteende bör man söka veterinär rådgivning och inte avvakta. Med medicinering och behandling kan besvären lindras. Artros kan förebyggas med god motion och genom att hunden har en hälsosam vikt och starka muskler.
Kräkning och/eller diarré
Det kan finnas fler orsaker till att din hund kräks eller har diarré. Till exempel kan det bero på att hunden ätit någon olämplig föda eller ett föremål, foderbyte, magkatarr eller bakterier. Ofta är symptomen snabbt övergående och går att behandla hemma. Kontakta veterinär om hundens allmäntillstånd är påverkat, det vill säga att den är hängig, inte vill dricka och/eller har feber, om diarrén består av rent blod eller om diarrén är ihållande och inte förbättras över 1-2 veckor. Om hunden försöker kräkas utan att det kommer något och i vissa fall även är svullen över buken är tillståndet mycket akut och kräver omedelbar vård. Små valpar är särskilt känsliga för uttorkning, så om hunden kräks upprepade gånger och inte får behålla vätska är det viktigt att snabbt kontakta veterinär. Läs mer: Hunden kräks och har diarré.
Klåda
Klåda hos hund kan bero på många olika anledningar och visa sig på olika sätt. Hunden kan klia och slicka sig, ibland så mycket att det uppstår sår. Orsakerna kan vara många men några exempel är: allergier, parasiter och hudinfektioner. Ibland kan hunden även slicka sig pga smärta. Att dagligen gå igenom sin hund, ge den bra foder, sköta om pälsen och se till att hygienen är god där hunden vistas är enkla sätt för att snabbt upptäcka exempelvis parasiter och eventuella hudproblem till följd av tovor och smuts. Sök alltid vård eller rådgivning om din hund har klåda.
Öroninflammation
Både hundar med stående och liggande öron kan drabbas av öroninflammation. Öroninflammation hos hundar orsakas framför allt av bakterier och jästsvamp som växer i varma och fuktiga hörselgångar. Ofta märker man öroninflammationen genom att hunden börjar klia sig i örat/öronen och skakar på huvudet. Andra symtom på öroninflammation kan vara att hunden håller huvudet åt ena sidan, att örat luktar illa eller att hunden gnäller när man rör vid örat. Vid symtom på öroninflammation är det viktigt att kontakta veterinär direkt då det är mycket smärtsamt för hunden och även kan finnas underliggande problem som behöver behandlas.
Neoplatiska förändringar i huden
Förändringar i huden kan till exempel vara tumörer, fettknutor, vårtor eller talgkörtelinflammationer. Hudförändringen i sig kan vara helt ofarlig eller kräva behandling, beroende på vad det är. Oftast krävs provtagning av veterinär för att ta reda på precis vad hudförändringen är eller beror på så att man kan sätta in rätt behandling.
Sår på hornhinnan
Att hunden fått en skada på hornhinnan kan ofta märkas genom att hunden kniper med ögat, att det rinner från ögat och/eller att hunden kliar sig i ögat. Ögonproblem bör ses som akuta eftersom ögat är så känsligt. Det är viktigt att låta sjukvårdspersonal bedöma djupet på skadan, undersöka om det finns en infektion och se till så att inget främmande föremål är fast och hindrar läkningen av hornhinnan.
Klobrott
Klobrott innebär att klon fläkts upp så att pulpan blottats. Klobrott orsakas ofta av att hunden fastnat med eller brutit klon. Har hunden mycket långa klor ökar risken att hunden skadar klon. Se därför till att hålla hundens klor korta genom att klippa eller fila dem. Tidiga tecken på klobrott är att hunden ofta slickar sig på sina tassar och klor. Beroende på hur stor spricka det är i klon så brukar det också gå att se om hunden har ont om man vidrör vid tassen eller klon. Vid klobrott finns en risk för infektion. Under sommaren kan läget bli mer akut då risken att drabbas av infektion är större. Om hundens klo brutits ytligt, går det att klippa bort den skadade delen och fila till eventuella ojämna kanter. Om pulpan är blottad, bör man tvätta noga med koksaltlösning eller ljummet vatten, täcka området med ett bandage och konsultera veterinär. Läs mer: Tecken på att hunden fått klobrott.
Tandfraktur
Om en bit av tanden går av så kallas detta för tandfraktur. Orsaken kan vara att hunden har tuggat på ett hårt objekt som så ett hårt tuggben eller att tanden utsatts för ett trauma. Frakturer kan också vara sjukdomsrelaterade då det finns sjukdomar som gör att hundar får lättare att drabbas av frakturer. Symptom kan vara att hunden inte vill äta eller äter dåligt pga smärta. En misstänkt tandfraktur behöver bedömas av veterinär snarast då bakterier kan göra frakturen värre snabbt.
Det kan ibland vara svårt att veta när man behöver ta sitt djur till veterinär och när går bra att avvakta. Därför har våra kunder fria samtal till Svelands Vårdguide och FirstVet.
Relaterad artikel
Pris på veterinärbesök med hunden